BibTex RIS Cite

Extrusion Processing Technology (in Turkish)

Year 1986, Volume: 11 Issue: 2, - , 01.04.1986

Abstract

Geçtiğimiz son 10-15 yıl içinde ekstruzyonla gıda maddeleri üretimi, hububata dayalı gıda endüstrisinin en hızlı büyüyen bölümü olmuştur. Bu konuda yapılan çalışmalar ekstruzyon yöntemi ile tad, doku ve yapıca farklı çok çeşitli ürünlerin yapılabileceğini göstermiştir (Faubion ve ark. 1982). Ekstruzyonla gıda işleme (Extrusion Cooking) basit olarak nemlendirilmiş nişastalı ve proteinli maddelerin bir silindir içinde dönen vida yardımıyla oluşturulan mekanik kesme, yüksek basın ve sıcaklığın birlikte etkisi ile şekillendirilebilir hale getirilip pişirilmesidir. Bu üç faktörün etkisi ile maddenin bünyesindeki nişasta çirişlenir, proteinler denatüre olur, çekme, kesme gibi mekanik etkininde yardımıyla maddenin yapısı tamamen değişir. Başlık da denilen kalıp delikçiklerinden basınç altında dışarı itilirken belirli bir şekle girer dilekten çıktığı anda eksotermik bir genişleme sonucu son şeklini alır. İp, şerit, ince boru gibi şekiller alan ürün daha sonra istenilen uzunluklarda kesilir (Hauck, 1980).  

Gıda Sanayiinde Ekstruzyonla İşleme Teknolojisi

Year 1986, Volume: 11 Issue: 2, - , 01.04.1986

Abstract

Geçtiğimiz son 10-15 yıl içinde ekstruzyonla gıda maddeleri üretimi, hububata dayalı gıda endüstrisinin en hızlı büyüyen bölümü olmuştur. Bu konuda yapılan çalışmalar ekstruzyon yöntemi ile tad, doku ve yapıca farklı çok çeşitli ürünlerin yapılabileceğini göstermiştir (Faubion ve ark. 1982). Ekstruzyonla gıda işleme (Extrusion Cooking) basit olarak nemlendirilmiş nişastalı ve proteinli maddelerin bir silindir içinde dönen vida yardımıyla oluşturulan mekanik kesme, yüksek basın ve sıcaklığın birlikte etkisi ile şekillendirilebilir hale getirilip pişirilmesidir. Bu üç faktörün etkisi ile maddenin bünyesindeki nişasta çirişlenir, proteinler denatüre olur, çekme, kesme gibi mekanik etkininde yardımıyla maddenin yapısı tamamen değişir. Başlık da denilen kalıp delikçiklerinden basınç altında dışarı itilirken belirli bir şekle girer dilekten çıktığı anda eksotermik bir genişleme sonucu son şeklini alır. İp, şerit, ince boru gibi şekiller alan ürün daha sonra istenilen uzunluklarda kesilir (Hauck, 1980).  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Şahin Tanju This is me

Yusuf Sümbül This is me

Publication Date April 1, 1986
Published in Issue Year 1986 Volume: 11 Issue: 2

Cite

APA Tanju, Ş. ., & Sümbül, Y. . (1986). Gıda Sanayiinde Ekstruzyonla İşleme Teknolojisi. Gıda, 11(2).
AMA Tanju Ş, Sümbül Y. Gıda Sanayiinde Ekstruzyonla İşleme Teknolojisi. The Journal of Food. April 1986;11(2).
Chicago Tanju, Şahin, and Yusuf Sümbül. “Gıda Sanayiinde Ekstruzyonla İşleme Teknolojisi”. Gıda 11, no. 2 (April 1986).
EndNote Tanju Ş, Sümbül Y (April 1, 1986) Gıda Sanayiinde Ekstruzyonla İşleme Teknolojisi. Gıda 11 2
IEEE Ş. . Tanju and Y. . Sümbül, “Gıda Sanayiinde Ekstruzyonla İşleme Teknolojisi”, The Journal of Food, vol. 11, no. 2, 1986.
ISNAD Tanju, Şahin - Sümbül, Yusuf. “Gıda Sanayiinde Ekstruzyonla İşleme Teknolojisi”. Gıda 11/2 (April 1986).
JAMA Tanju Ş, Sümbül Y. Gıda Sanayiinde Ekstruzyonla İşleme Teknolojisi. The Journal of Food. 1986;11.
MLA Tanju, Şahin and Yusuf Sümbül. “Gıda Sanayiinde Ekstruzyonla İşleme Teknolojisi”. Gıda, vol. 11, no. 2, 1986.
Vancouver Tanju Ş, Sümbül Y. Gıda Sanayiinde Ekstruzyonla İşleme Teknolojisi. The Journal of Food. 1986;11(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/