Yoğurt, peynir ve diğer mayalanmış süt ürünleri doğanın uygarlığa en önemli katkıları arasında yer alır. Bu tür besi ürünleri tarih boyunca insanlığın kıtlık dönemlerini atlatmasını sağlamış ve beslenme açısından, sağlıklı yaşam için gereken elemanları içermeleri dolayısıyla günlük beslenme rejimimizin vazgeçilmez parçası olmuşlardır. Coğrafi yönden incelendiğinde süt ve süt ürünlerinin birçok kalkınmakta olan ülkede yeterli düzeyde üretilebildiği görülmektedir. Mayalanmış süt ürünlerinin evrimi ve dünya yüzeyine dağılımı, İsa’nın doğumundan yüzyıllarca önce, büyük olasılıkla ılıman Akdeniz iklimi koşullarında gerçekleşmiştir. Bunun yanında mayalanmış süt ürünlerinin çeşitli ülkelerde, aynı zaman birimlerinde ortaya çıkmış olması mümkündür. Bu tür ürünlerden ilkinin bulunması şüphesiz ki kazara olmuştur, ama mayalanma prensibi anlaşıldıktan sonra, diğer mayalanmış süt ürünlerinin yapılması kolaylaşmış ve üretimleri yaygınlaşmıştır.
Yoğurt, peynir ve diğer mayalanmış süt ürünleri doğanın uygarlığa en önemli katkıları arasında yer alır. Bu tür besi ürünleri tarih boyunca insanlığın kıtlık dönemlerini atlatmasını sağlamış ve beslenme açısından, sağlıklı yaşam için gereken elemanları içermeleri dolayısıyla günlük beslenme rejimimizin vazgeçilmez parçası olmuşlardır. Coğrafi yönden incelendiğinde süt ve süt ürünlerinin birçok kalkınmakta olan ülkede yeterli düzeyde üretilebildiği görülmektedir. Mayalanmış süt ürünlerinin evrimi ve dünya yüzeyine dağılımı, İsa’nın doğumundan yüzyıllarca önce, büyük olasılıkla ılıman Akdeniz iklimi koşullarında gerçekleşmiştir. Bunun yanında mayalanmış süt ürünlerinin çeşitli ülkelerde, aynı zaman birimlerinde ortaya çıkmış olması mümkündür. Bu tür ürünlerden ilkinin bulunması şüphesiz ki kazara olmuştur, ama mayalanma prensibi anlaşıldıktan sonra, diğer mayalanmış süt ürünlerinin yapılması kolaylaşmış ve üretimleri yaygınlaşmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 1, 1986 |
Published in Issue | Year 1986 Volume: 11 Issue: 2 |