In this paper controlled and modified atmosphere storage and their application, advantages and disadvantages are reviewed. The effects of oxygen, ethylene and carbon dioxide on fruits and vegetables are well known. Respiration and ripening rates, storage life, production of ethylene, formation of undesirable flavours, development of some physiological disorder and fungal growth of fresh fruits and vegetables are affected by high carbon dioxide and low oxygen levels during controlled or modified atmosphere storage. Effective controlled atmospheres requires an adequately specified gas removal systems and storage environment.
Bu derlemede, kontrollü ve modifiye atmosferde depolamanın olumlu ve olumsuz yönleri ile uygulama şekli üzerinde durulmuştur. Kontrollü atmosfer uygulamasında önemli yeri olan karbondioksit, etilen ve oksijen gibi gazların meyve ve sebzeler üzerine olan etkileri iyi bilinmektedir. Kontrollü veya modifiye atmosferde depolama süresince taze meyve ve sebzelerin solunum ve olgunlaşma oranları, depolanma süreleri, etilen üretim miktarları, arzu edilmeyen tat ve kokular ile birlikte bazı fiziksel bozulmaların oluşumu ve ayrıca kimi bakteriyel gelişmeler, ortamda bulunan fazla miktardaki karbondioksit ve düşük orandaki oksijen düzeylerinden önemli bir şekilde etkilenmektedir. Etkili bir kontrollü atmosfer sistemi, uygun bir çevre ve gaz emici sistemlerin varlığı ile mümkün olabilmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 1, 1996 |
Published in Issue | Year 1996 Volume: 21 Issue: 2 |