BibTex RIS Cite

Formation of Acrylamide in Foods and it's Effects on Human Health (Turkish with English Abstract)

Year 2006, Volume: 31 Issue: 4, - , 01.08.2006

Abstract

Acrylamide is a compound which occurs in foods that are produced or cooked at elevated temperatures. The amount of acrylamide is increased by long term heating. It can be formed in heat processed food at the end of some different reaction mechanisms of carbohydrates, proteins, amino acids, lipids and some other probable components. Effects of this compound couldn’t be really determined on human health, but carcinogenic and genotoxic effects are observed on experimental animals.

References

  • Anonim. 2004a. www.foodstandards.gov.uk/multimedia/Pdf/acrylamideback.pdf(12052004)
  • Kelly C. 2003. Acrylamide-Hot Off The Frying Pan, Nutrition Bulletin. Vo|:28. issue: 1, 5-6.
  • Anonim. 2004b. www.cfsan.fda.govidmsfacryzyzahtm (12.05.2004) common . u. KARAMAN 199
  • Vainio H. 2003. Acrylamide in Heat-Processed Foods- a Carcinogen Looking for Human Cancer. European Journal of Serums»
  • Anonim. 2004e. http:/[www.whojntifsl (12.05.2004)
  • Sharp D. 2003. Acrylamide in Food. The Lancet. Vol:361, issue:9355, 361—362.
  • Anonim. 2004f. www.intox.org/databank/documents/chemicallacrylamdlcic744.htm (12.05.2004)
  • Mucci |.. A., Dickman P. W.. Steineck G.. Adami H.0. and Augustsson K. i. 2002. British Journal' of Cancer; 08. 84 ~— 89.
  • Stadler R. H., Blank |., Varga N., Robert F., Hau J.. Guy H. A.. Robert M.C., Riediker S. 2002. Food Chemistry:
  • Anonim. 20049. www.cisan.fda.govl-dmslacrydata (12.05.2004)
  • Biedermann- Brem S., Noti A.. Grab K.. lmhof D., Bazzocco D., Pietferle A. 2003. How Much Reducing Sugar may
  • Anonim. 2003.Cumhuriyet Bilim Teknik Dergisi. Sayı: 842, s:2
  • Granath F., Törnqvist M. 2003. Who Knows Whether Acrylamide in Food is Hazardous. Journal oi The National Cancer institute. Vol:95, Noz12, 842-843.

Gıdalarda Akrilamid Oluşumu ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri

Year 2006, Volume: 31 Issue: 4, - , 01.08.2006

Abstract

Akrilamid, yüksek sıcaklıkta üretilen ya da pişirilen gıdalarda oluşan ve uzun süre ısı uygulanması durumunda miktarı gittikçe artan bir bileşiktir. Isıl işlem görmüş gıdaların bileşiminde bulunan karbonhidratların, proteinlerin, aminoasitlerin, lipitlerin ve olası diğer bileşenlerin reaksiyonları sonucu birkaç farklı mekanizmayla akrilamid oluşabilmektedir. İnsanlar üzerindeki etkilerinin tam olarak saptanamamasına karşın, deney hayvanlarında genotoksik ve karsinojen etkilerinin olduğu yapılan deneyler sonucunda belirlenmiştir.  

References

  • Anonim. 2004a. www.foodstandards.gov.uk/multimedia/Pdf/acrylamideback.pdf(12052004)
  • Kelly C. 2003. Acrylamide-Hot Off The Frying Pan, Nutrition Bulletin. Vo|:28. issue: 1, 5-6.
  • Anonim. 2004b. www.cfsan.fda.govidmsfacryzyzahtm (12.05.2004) common . u. KARAMAN 199
  • Vainio H. 2003. Acrylamide in Heat-Processed Foods- a Carcinogen Looking for Human Cancer. European Journal of Serums»
  • Anonim. 2004e. http:/[www.whojntifsl (12.05.2004)
  • Sharp D. 2003. Acrylamide in Food. The Lancet. Vol:361, issue:9355, 361—362.
  • Anonim. 2004f. www.intox.org/databank/documents/chemicallacrylamdlcic744.htm (12.05.2004)
  • Mucci |.. A., Dickman P. W.. Steineck G.. Adami H.0. and Augustsson K. i. 2002. British Journal' of Cancer; 08. 84 ~— 89.
  • Stadler R. H., Blank |., Varga N., Robert F., Hau J.. Guy H. A.. Robert M.C., Riediker S. 2002. Food Chemistry:
  • Anonim. 20049. www.cisan.fda.govl-dmslacrydata (12.05.2004)
  • Biedermann- Brem S., Noti A.. Grab K.. lmhof D., Bazzocco D., Pietferle A. 2003. How Much Reducing Sugar may
  • Anonim. 2003.Cumhuriyet Bilim Teknik Dergisi. Sayı: 842, s:2
  • Granath F., Törnqvist M. 2003. Who Knows Whether Acrylamide in Food is Hazardous. Journal oi The National Cancer institute. Vol:95, Noz12, 842-843.
There are 13 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Canan Ece Tamer This is me

Bige Karaman This is me

Publication Date August 1, 2006
Published in Issue Year 2006 Volume: 31 Issue: 4

Cite

APA Tamer, C. E. ., & Karaman, B. . (2006). Gıdalarda Akrilamid Oluşumu ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri. Gıda, 31(4).
AMA Tamer CE, Karaman B. Gıdalarda Akrilamid Oluşumu ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri. The Journal of Food. August 2006;31(4).
Chicago Tamer, Canan Ece, and Bige Karaman. “Gıdalarda Akrilamid Oluşumu Ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri”. Gıda 31, no. 4 (August 2006).
EndNote Tamer CE, Karaman B (August 1, 2006) Gıdalarda Akrilamid Oluşumu ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri. Gıda 31 4
IEEE C. E. . Tamer and B. . Karaman, “Gıdalarda Akrilamid Oluşumu ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri”, The Journal of Food, vol. 31, no. 4, 2006.
ISNAD Tamer, Canan Ece - Karaman, Bige. “Gıdalarda Akrilamid Oluşumu Ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri”. Gıda 31/4 (August 2006).
JAMA Tamer CE, Karaman B. Gıdalarda Akrilamid Oluşumu ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri. The Journal of Food. 2006;31.
MLA Tamer, Canan Ece and Bige Karaman. “Gıdalarda Akrilamid Oluşumu Ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri”. Gıda, vol. 31, no. 4, 2006.
Vancouver Tamer CE, Karaman B. Gıdalarda Akrilamid Oluşumu ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri. The Journal of Food. 2006;31(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/