BibTex RIS Cite

Lead in Foodstuffs (in Turkish)

Year 1986, Volume: 11 Issue: 4, - , 01.08.1986

Abstract

tarih öncesi devirlerde, insan diyetinde bulunduğu sanılan kurşun miktarı 2 ng/g (0.002 ppm)’dir. Bu miktar, bioküredeki ve diyetteki atomik Pb/Ca oranı ve biyopürifikasyon olayı gözönüne alınarak hesaplanmıştır ve çok eski ağaçların gövdelerinde bulunan çok düşük kurşun miktarı ile de doğrulanmıştır. Tarih öncesi devirlerde insan diyetindeki kurşun miktarının çok düşük olduğunun en büyük delili, taze ton balığı kası ile yapılan çalışmalardır. Denizden alınmış taze ton balığı kası, şimdiye kadar incelenen biyolojik dokular içinde en az kurşun bulunduran doku olarak tanımlanmaktadır (0.3 ng/g). Bu bulguya dayanarak; bazı hiçbir işlem görmemiş gıdalarda görülen kurşun miktarlarının, yanlış bir düşünceyle, doğal kurşun miktarı olarak kabul edildiği; oysa bunların, yaygın endüstriyel kirlenmenin sonucunda artmış miktarlar olduğu ileri sürülmüştür.

İnsan Gıdasında Kurşun

Year 1986, Volume: 11 Issue: 4, - , 01.08.1986

Abstract

tarih öncesi devirlerde, insan diyetinde bulunduğu sanılan kurşun miktarı 2 ng/g (0.002 ppm)’dir. Bu miktar, bioküredeki ve diyetteki atomik Pb/Ca oranı ve biyopürifikasyon olayı gözönüne alınarak hesaplanmıştır ve çok eski ağaçların gövdelerinde bulunan çok düşük kurşun miktarı ile de doğrulanmıştır. Tarih öncesi devirlerde insan diyetindeki kurşun miktarının çok düşük olduğunun en büyük delili, taze ton balığı kası ile yapılan çalışmalardır. Denizden alınmış taze ton balığı kası, şimdiye kadar incelenen biyolojik dokular içinde en az kurşun bulunduran doku olarak tanımlanmaktadır (0.3 ng/g). Bu bulguya dayanarak; bazı hiçbir işlem görmemiş gıdalarda görülen kurşun miktarlarının, yanlış bir düşünceyle, doğal kurşun miktarı olarak kabul edildiği; oysa bunların, yaygın endüstriyel kirlenmenin sonucunda artmış miktarlar olduğu ileri sürülmüştür.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Hilal Özgüneş This is me

Suna Duru This is me

Publication Date August 1, 1986
Published in Issue Year 1986 Volume: 11 Issue: 4

Cite

APA Özgüneş, H. ., & Duru, S. . (1986). İnsan Gıdasında Kurşun. Gıda, 11(4).
AMA Özgüneş H, Duru S. İnsan Gıdasında Kurşun. The Journal of Food. August 1986;11(4).
Chicago Özgüneş, Hilal, and Suna Duru. “İnsan Gıdasında Kurşun”. Gıda 11, no. 4 (August 1986).
EndNote Özgüneş H, Duru S (August 1, 1986) İnsan Gıdasında Kurşun. Gıda 11 4
IEEE H. . Özgüneş and S. . Duru, “İnsan Gıdasında Kurşun”, The Journal of Food, vol. 11, no. 4, 1986.
ISNAD Özgüneş, Hilal - Duru, Suna. “İnsan Gıdasında Kurşun”. Gıda 11/4 (August 1986).
JAMA Özgüneş H, Duru S. İnsan Gıdasında Kurşun. The Journal of Food. 1986;11.
MLA Özgüneş, Hilal and Suna Duru. “İnsan Gıdasında Kurşun”. Gıda, vol. 11, no. 4, 1986.
Vancouver Özgüneş H, Duru S. İnsan Gıdasında Kurşun. The Journal of Food. 1986;11(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/