BibTex RIS Cite

Ekmek İçi Sertliğinin Ölçülmesinde Ekstensogram Özelliklerinin Parametre Olarak Kullanılması

Year 1986, Volume: 11 Issue: 5, - , 01.10.1986

Abstract

Bu araştırmada, hamurun reolojik özelliklerinin ölçülmesinde kullanılan Ekstensografın, ekmek içi reolojisinin tahmininde kullanılabilme imkanları, bir üniversal tekstür ölçme cihazı olan Alvetron ile karşılaştırılmalı olarak araştırılmıştır. Ölçümler, özellikleri belli 30 farklı undan elde edilen ve polietilen ile paketlenen ekmeklerde; 1, 3 ve 5 gün bekletildikten sonra yapılmıştır. Sonuç olarak, ekstensografta elde edilen tepe yüksekliğinin, Alvetron gibi, ekmek içi sertliğinin tahmininde kullanılabileceği; her üç ölçüm zamanı için; r= 0.810xx (1. gün), r= 0.828xx (3. gün) ve r= 0.872xx (5. gün) olmak üzere oldukça yüksek, istatistiki bakımdan önemli korrelasyon katsayılarıyla ortaya konmuştur.

Ekmek İçi Sertliğinin Ölçülmesinde Ekstensogram Özelliklerinin Parametre Olarak Kullanılması

Year 1986, Volume: 11 Issue: 5, - , 01.10.1986

Abstract

Bu araştırmada, hamurun reolojik özelliklerinin ölçülmesinde kullanılan Ekstensografın, ekmek içi reolojisinin tahmininde kullanılabilme imkanları, bir üniversal tekstür ölçme cihazı olan Alvetron ile karşılaştırılmalı olarak araştırılmıştır. Ölçümler, özellikleri belli 30 farklı undan elde edilen ve polietilen ile paketlenen ekmeklerde; 1, 3 ve 5 gün bekletildikten sonra yapılmıştır. Sonuç olarak, ekstensografta elde edilen tepe yüksekliğinin, Alvetron gibi, ekmek içi sertliğinin tahmininde kullanılabileceği; her üç ölçüm zamanı için; r= 0.810xx (1. gün), r= 0.828xx (3. gün) ve r= 0.872xx (5. gün) olmak üzere oldukça yüksek, istatistiki bakımdan önemli korrelasyon katsayılarıyla ortaya konmuştur.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Zeki Ertugay This is me

Adem Elgün This is me

Muharrem Certel This is me

Publication Date October 1, 1986
Published in Issue Year 1986 Volume: 11 Issue: 5

Cite

APA Ertugay, Z. ., Elgün, A. ., & Certel, M. . (1986). Ekmek İçi Sertliğinin Ölçülmesinde Ekstensogram Özelliklerinin Parametre Olarak Kullanılması. Gıda, 11(5).
AMA Ertugay Z, Elgün A, Certel M. Ekmek İçi Sertliğinin Ölçülmesinde Ekstensogram Özelliklerinin Parametre Olarak Kullanılması. The Journal of Food. October 1986;11(5).
Chicago Ertugay, Zeki, Adem Elgün, and Muharrem Certel. “Ekmek İçi Sertliğinin Ölçülmesinde Ekstensogram Özelliklerinin Parametre Olarak Kullanılması”. Gıda 11, no. 5 (October 1986).
EndNote Ertugay Z, Elgün A, Certel M (October 1, 1986) Ekmek İçi Sertliğinin Ölçülmesinde Ekstensogram Özelliklerinin Parametre Olarak Kullanılması. Gıda 11 5
IEEE Z. . Ertugay, A. . Elgün, and M. . Certel, “Ekmek İçi Sertliğinin Ölçülmesinde Ekstensogram Özelliklerinin Parametre Olarak Kullanılması”, The Journal of Food, vol. 11, no. 5, 1986.
ISNAD Ertugay, Zeki et al. “Ekmek İçi Sertliğinin Ölçülmesinde Ekstensogram Özelliklerinin Parametre Olarak Kullanılması”. Gıda 11/5 (October 1986).
JAMA Ertugay Z, Elgün A, Certel M. Ekmek İçi Sertliğinin Ölçülmesinde Ekstensogram Özelliklerinin Parametre Olarak Kullanılması. The Journal of Food. 1986;11.
MLA Ertugay, Zeki et al. “Ekmek İçi Sertliğinin Ölçülmesinde Ekstensogram Özelliklerinin Parametre Olarak Kullanılması”. Gıda, vol. 11, no. 5, 1986.
Vancouver Ertugay Z, Elgün A, Certel M. Ekmek İçi Sertliğinin Ölçülmesinde Ekstensogram Özelliklerinin Parametre Olarak Kullanılması. The Journal of Food. 1986;11(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/