BibTex RIS Cite

Baharat Olarak Kekik Yerine Kullanılan Satureja (Baklakekik) Türleri Üzerinde bir Araştırma

Year 1986, Volume: 11 Issue: 5, - , 01.10.1986

Abstract

S. hortensis (kültür ve yabani) ve S. spicigera (yabani) bitkilerinden, sırasıyla kurumaddede %2.89, %2.71 ve %2.15 uçucu yağ elde edildi. Uçucu yağların gaz kromatografik analizinde, önemli bileşenler kalitatif ve kantitatif olarak belirlendi. Buna göre timol S. hortensis (yabani) ve S. spicigera’da, karvakrol S. hortensis (kültür)’de en fazla bulunan bileşendir. Ayrıca g-terpinen (sırasıyla %26.14, ^13.28,y %27.90) p-simen (%5.06, %14.94, %15.76) önemli bileşenler arasındadır. Yabani S. hortensis, timol miktarının fazlalığıyla dikkat çekicidir ve S. spicigera ile birlikte kekik ve timol kaynağı; kültür S. hortensis ise, baklakekik olarak kullanılabilecek hammaddelerdir.

Baharat Olarak Kekik Yerine Kullanılan Satureja (Baklakekik) Türleri Üzerinde bir Araştırma

Year 1986, Volume: 11 Issue: 5, - , 01.10.1986

Abstract

S. hortensis (kültür ve yabani) ve S. spicigera (yabani) bitkilerinden, sırasıyla kurumaddede %2.89, %2.71 ve %2.15 uçucu yağ elde edildi. Uçucu yağların gaz kromatografik analizinde, önemli bileşenler kalitatif ve kantitatif olarak belirlendi. Buna göre timol S. hortensis (yabani) ve S. spicigera’da, karvakrol S. hortensis (kültür)’de en fazla bulunan bileşendir. Ayrıca g-terpinen (sırasıyla %26.14, ^13.28,y %27.90) p-simen (%5.06, %14.94, %15.76) önemli bileşenler arasındadır. Yabani S. hortensis, timol miktarının fazlalığıyla dikkat çekicidir ve S. spicigera ile birlikte kekik ve timol kaynağı; kültür S. hortensis ise, baklakekik olarak kullanılabilecek hammaddelerdir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Atilla Akgül This is me

Ali Bayrak This is me

Ayten Doğan This is me

Publication Date October 1, 1986
Published in Issue Year 1986 Volume: 11 Issue: 5

Cite

APA Akgül, A. ., Bayrak, A. ., & Doğan, A. . (1986). Baharat Olarak Kekik Yerine Kullanılan Satureja (Baklakekik) Türleri Üzerinde bir Araştırma. Gıda, 11(5).
AMA Akgül A, Bayrak A, Doğan A. Baharat Olarak Kekik Yerine Kullanılan Satureja (Baklakekik) Türleri Üzerinde bir Araştırma. The Journal of Food. October 1986;11(5).
Chicago Akgül, Atilla, Ali Bayrak, and Ayten Doğan. “Baharat Olarak Kekik Yerine Kullanılan Satureja (Baklakekik) Türleri Üzerinde Bir Araştırma”. Gıda 11, no. 5 (October 1986).
EndNote Akgül A, Bayrak A, Doğan A (October 1, 1986) Baharat Olarak Kekik Yerine Kullanılan Satureja (Baklakekik) Türleri Üzerinde bir Araştırma. Gıda 11 5
IEEE A. . Akgül, A. . Bayrak, and A. . Doğan, “Baharat Olarak Kekik Yerine Kullanılan Satureja (Baklakekik) Türleri Üzerinde bir Araştırma”, The Journal of Food, vol. 11, no. 5, 1986.
ISNAD Akgül, Atilla et al. “Baharat Olarak Kekik Yerine Kullanılan Satureja (Baklakekik) Türleri Üzerinde Bir Araştırma”. Gıda 11/5 (October 1986).
JAMA Akgül A, Bayrak A, Doğan A. Baharat Olarak Kekik Yerine Kullanılan Satureja (Baklakekik) Türleri Üzerinde bir Araştırma. The Journal of Food. 1986;11.
MLA Akgül, Atilla et al. “Baharat Olarak Kekik Yerine Kullanılan Satureja (Baklakekik) Türleri Üzerinde Bir Araştırma”. Gıda, vol. 11, no. 5, 1986.
Vancouver Akgül A, Bayrak A, Doğan A. Baharat Olarak Kekik Yerine Kullanılan Satureja (Baklakekik) Türleri Üzerinde bir Araştırma. The Journal of Food. 1986;11(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/