Gıda endüstrisinde üretimin düzenli kontrol altında olması için, üretim esnasında gıda ürünlerinin hızlı analizi çok önemlidir. Son çalışmalar, hızlı kalite kontrol metodolojileri geliştirmek için Fourier Transform Infrared (FTIR) spektroskopi kullanılması doğrultusundadır ve FTIR teknolojisi gıda endüstrisi için kantitatif bir kalite kontrol aracı olarak önemli potansiyele sahiptir. FTIR analizi metotları kullanışlı, hızlı ve otomatiktir. ATR (Attenuated Total Reflectance) teknolojisi ile birleştiğinde örnek hazırlama işlemini önemli ölçüde kolaylaştırmaktadır. Bu makalede FTIR spektroskopinin temel prensiplerine, FTIR için örnek hazırlama ve uygulama tekniklerine ve gıda analizlerinde FTIR spektroskopinin bazı kullanım alanlarına değinilmektedir.
The rapid analysis of food products is crucial in food industry for adjustment of manufacturing processes while production is underway. Recent research has led to development of rapid quality-control methodologies for the food industry through the application of Fourier Transform Infrared (FTIR) spectroscopy and FTIR technology has offered substantial potential as a quantitative quality control tool for the food industry. FTIR analysis methods are convenient, rapid and automatable, and in conjunction with ATR (Attenuated Total Reflectance) technology, dramatically simplify sample handing. This article covers basic principles FTIR spectroscopy respective sample preparation and application techniques and applications of FTIR spectroscopy to food analyses.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 1, 1996 |
Published in Issue | Year 1996 Volume: 21 Issue: 5 |