In this study the relationship between total solids and consistency, viscosity, serum separation of yoghurts were determined statistically. Consistency, viscosity and serum separation measurements were determined in yoghurt samples with total solids varying from 9.38% to 23.68%. Relationship between the properties was found important. Correlation coefficients between total solid and consistency, viscosity, serum separation were found –0.97; +0.98; -0.99 respectively. Regression coefficients were also found as –14.530; +206.504; -0.758 respectively.
Araştırmada yoğurtlarda toplam kurumadde ile konsistens, viskozite ve serum ayrılması arasındaki ilişkinin derecesi istatistiksel yöntemlerle saptanmaya çalışılmıştır. Kurumadde oranları %9.38 ile %23.68 arasında değişen yoğurtlarda, konsistens, viskozite ve serum ayrılması ölçümleri yapılmıştır. Anılan özellikler arasındaki ilişki önemli bulunup, sonuçlar aşağıdaki şekilde özetlenmiştir. - Kurumadde ile konsistens, viskozite ve serum ayrılması arasındaki korrelasyon katsayıları sırasıyla, -0.97; +0.96; -0.99 olarak, regresyon katsayıları ise –14.530; +206.504; -0.758 olarak belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 1986 |
Published in Issue | Year 1986 Volume: 11 Issue: 6 |