BibTex RIS Cite

Traditional Production Methods of Special Sanliurfa "Tirnakli and Acik Ekmek" (Turkish with English Abstract)

Year 2007, Volume: 32 Issue: 2, 81 - 85, 01.04.2007

Abstract

Today, various types of bread are being made around the globe, depending upon different Technologies. As with in the world, different types of bread are consumed in Turkey. The loaf bread is a common type but the consumption of local breads are also fairly common. Flat breads are widely consumed in the Middle East and North Africa as well as in our country. Flat breads differ from pan bread called western- type bread having high specific volume. Tırnaklı and Acıkekmek are recognized as flat type bread and widely consumed in Sanliurfa province. In this study, recent information about traditional production methods of Tırnaklı and Acıkekmek were summarized.

References

  • 1. Elgün A, Ertugay Z. 2002. Tah›l ‹flleme Teknolojisi. Atatürk Ün. Zir. Fak. Yay. No: 297, Ders Kitaplar› Serisi No: 52, 481s., Erzurum.
  • 2. Day›s›o¤lu KS, ‹nanç AL, Duman AD, Gezginç Y, Özsisli B. 2002. Soya ve yan ürünlerine besin fonksiyonelli¤i aç›s›ndan bir bak›fl. Hububat 2002 Kongresi, 493-502 s, 3-4 Ekim 2002, Gaziantep.
  • 3. Coflkuner Y, Karababa E, Ercan R. 1999. Düz ekmeklerin üretim teknolojisi. G›da, 24 (2): 89-97.
  • 4. Qarooni J. 1996. Flat Bread Techonolgy. 206p. Chapman & Hall, NY, U.S.A.
  • 5. Grains of Truth About Flat Breads. www.wheatfoods.org (12.05.2006)
  • 6. Köten M. 2005. fianl›urfa yöresine özgü t›rnakl› (düz) ekmeklerde baz› katk› maddelerinin ekmek kalitesine etkileri üzerine bir araflt›rma. Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü G›da Mühendisli¤i Anabilim Dal› Yüksek Lisans Tezi, 75s, fianl›urfa. (Yay›nlanmad›)
  • 7. fianl›urfa Belediyesi. Ruhsatl› F›r›n Say›s› Resmi Kay›tlar›.
  • 8. fianl›urfa F›r›nc›lar Odas› baflkan vekili ile yüz yüze yap›lan görüflmeden al›nm›flt›r.
  • 9. Faridi HA. 1988. Flat Breads. In Wheat Chemistry and Techonolog, Vol. 2, pp. 457-506, Pomeranz, Y., ed. A.A.C.C. Publ., St. Paul, Minnesota, U.S.A

Şanlıurfa Yöresine Özgü "Tırnaklı ve Açık Ekmeklerin" Geleneksel Üretim Yöntemleri

Year 2007, Volume: 32 Issue: 2, 81 - 85, 01.04.2007

Abstract

Kültürel alışkanlıklara ve kullanılan teknolojilere bağlı olarak dünyanın birçok ülkesinde çok farklı tipte ekmek yapılmaktadır. Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de çok sayıda ve farklı tipte ekmek tüketimi söz konusudur. Tüketilen ekmeklerin büyük bölümünü francala tip ekmekler oluşturmasına karşın yöresel ekmeklerin tüketimi de oldukça fazladır. Bunlar arasında yer alan düz ekmekler, ülkemizin yanı sıra birçok Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde yaygın olarak tüketilmektedir. Düz ekmekler batı tipi ekmekler de denilen yüksek hacimli tava ekmeklerinden farklı özelliklere sahiptir. Düz ekmekler içerisinde yer alan "tırnaklı ve açık ekmekler" de Şanlıurfa ve yöresinde yaygın şekilde tüketilmektedir. Bu çalışmada; Şanlıurfa ve yöresine özgü tırnaklı ve açık ekmeklerin geleneksel üretim yöntemleri ve tüketimleri hakkında bilgiler özetlenmiştir. 

References

  • 1. Elgün A, Ertugay Z. 2002. Tah›l ‹flleme Teknolojisi. Atatürk Ün. Zir. Fak. Yay. No: 297, Ders Kitaplar› Serisi No: 52, 481s., Erzurum.
  • 2. Day›s›o¤lu KS, ‹nanç AL, Duman AD, Gezginç Y, Özsisli B. 2002. Soya ve yan ürünlerine besin fonksiyonelli¤i aç›s›ndan bir bak›fl. Hububat 2002 Kongresi, 493-502 s, 3-4 Ekim 2002, Gaziantep.
  • 3. Coflkuner Y, Karababa E, Ercan R. 1999. Düz ekmeklerin üretim teknolojisi. G›da, 24 (2): 89-97.
  • 4. Qarooni J. 1996. Flat Bread Techonolgy. 206p. Chapman & Hall, NY, U.S.A.
  • 5. Grains of Truth About Flat Breads. www.wheatfoods.org (12.05.2006)
  • 6. Köten M. 2005. fianl›urfa yöresine özgü t›rnakl› (düz) ekmeklerde baz› katk› maddelerinin ekmek kalitesine etkileri üzerine bir araflt›rma. Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü G›da Mühendisli¤i Anabilim Dal› Yüksek Lisans Tezi, 75s, fianl›urfa. (Yay›nlanmad›)
  • 7. fianl›urfa Belediyesi. Ruhsatl› F›r›n Say›s› Resmi Kay›tlar›.
  • 8. fianl›urfa F›r›nc›lar Odas› baflkan vekili ile yüz yüze yap›lan görüflmeden al›nm›flt›r.
  • 9. Faridi HA. 1988. Flat Breads. In Wheat Chemistry and Techonolog, Vol. 2, pp. 457-506, Pomeranz, Y., ed. A.A.C.C. Publ., St. Paul, Minnesota, U.S.A
There are 9 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Mehmet Köten This is me

A. Sabri Ünsal This is me

Publication Date April 1, 2007
Published in Issue Year 2007 Volume: 32 Issue: 2

Cite

APA Köten, M. ., & Ünsal, A. S. . (2007). Şanlıurfa Yöresine Özgü "Tırnaklı ve Açık Ekmeklerin" Geleneksel Üretim Yöntemleri. Gıda, 32(2), 81-85.
AMA Köten M, Ünsal AS. Şanlıurfa Yöresine Özgü "Tırnaklı ve Açık Ekmeklerin" Geleneksel Üretim Yöntemleri. The Journal of Food. April 2007;32(2):81-85.
Chicago Köten, Mehmet, and A. Sabri Ünsal. “Şanlıurfa Yöresine Özgü ‘Tırnaklı Ve Açık Ekmeklerin’ Geleneksel Üretim Yöntemleri”. Gıda 32, no. 2 (April 2007): 81-85.
EndNote Köten M, Ünsal AS (April 1, 2007) Şanlıurfa Yöresine Özgü "Tırnaklı ve Açık Ekmeklerin" Geleneksel Üretim Yöntemleri. Gıda 32 2 81–85.
IEEE M. . Köten and A. S. . Ünsal, “Şanlıurfa Yöresine Özgü ‘Tırnaklı ve Açık Ekmeklerin’ Geleneksel Üretim Yöntemleri”, The Journal of Food, vol. 32, no. 2, pp. 81–85, 2007.
ISNAD Köten, Mehmet - Ünsal, A. Sabri. “Şanlıurfa Yöresine Özgü ‘Tırnaklı Ve Açık Ekmeklerin’ Geleneksel Üretim Yöntemleri”. Gıda 32/2 (April 2007), 81-85.
JAMA Köten M, Ünsal AS. Şanlıurfa Yöresine Özgü "Tırnaklı ve Açık Ekmeklerin" Geleneksel Üretim Yöntemleri. The Journal of Food. 2007;32:81–85.
MLA Köten, Mehmet and A. Sabri Ünsal. “Şanlıurfa Yöresine Özgü ‘Tırnaklı Ve Açık Ekmeklerin’ Geleneksel Üretim Yöntemleri”. Gıda, vol. 32, no. 2, 2007, pp. 81-85.
Vancouver Köten M, Ünsal AS. Şanlıurfa Yöresine Özgü "Tırnaklı ve Açık Ekmeklerin" Geleneksel Üretim Yöntemleri. The Journal of Food. 2007;32(2):81-5.

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/