Specific heats of pizza and puff pastry doughs were measured in the temperature range from –60 to 100 °C, by using differential scanning calorimeter (DSC). The specific heats in frozen state of pizza and puff pastry doughs were found to be smaller than the unfrozen samples and were found to increase with increasing temperature in the frozen state. In the unfrozen state the specific heat increased with temperature for each sample. Puff pastry dough had a lower specific heat value than pizza dough in the frozen and unfrozen state. A close agreement was found between the measured specific heat capacity values and the ones given in the literature.
Bu çalışmada milföy ve pizza hamurlarının özgül ısıları fark tarama kalorimetresi (DSC) kullanılarak -60 °C ile 100 °C sıcaklık aralığında deneysel olarak belirlenmiştir. Örneklerin donmuş durumdaki özgül ısı değerlerinin donmamış durumuna ait özgül ısı değerlerinden daha düşük olduğu ve sıcaklığın artmasıyla arttığı bulunmuştur. Donmamış durumda ise örneklerin özgül ısı değerlerinin sıcaklıkla artış gösterdiği saptanmıştır. Milföy hamurunun özgül ısı değerinin donmuş ve donmamış durumda pizza hamurunun özgül ısı değerinden daha düşük olduğu saptanmıştır. Ölçüm sonuçlarının literatürde bulunan değerlerle uyumlu olduğu görülmüştür.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2007 |
Published in Issue | Year 2007 Volume: 32 Issue: 2 |