BibTex RIS Cite

Surimi Technology (Turkish with English Abstract)

Year 1996, Volume: 21 Issue: 6, - , 01.12.1996

Abstract

Surimi is, processed type of mechanically deboned fish meat and it has functional characteristics such as gel forming ability and water and fat binding ability. Surimi processing technology includes, washing process of minced fish for making pure and thickening the muscle proteins and then addition of cryoprotectans for freezing and storage. Surimi, kind of raw material, can be used for producing foods such as imitation shell sea foods, sausage, ham, meat balls and burgers.

Surimi Teknolojisi

Year 1996, Volume: 21 Issue: 6, - , 01.12.1996

Abstract

Surimi mekanik olarak kemikleri ayrılmış balık etinin işlenmiş şekli olup, jel oluşturma yeteneği ile su ve yağı birleştirme özelliği gibi fonksiyonel karakteristiklere sahiptir. Surimi üretim teknolojisi kas proteinlerini saflaştırmak ve yoğunlaştırmak için kıyılmış balığın yıkama işlemini takiben ürünün stabilizasyonu için kroyoprotektanların ilavesini içerir. Böylece ürün dondurma ve depolamaya uygun hal alır. Bir tür hammadde olan surimiden daha sonra imitasyon kabuklu su ürünleri, sosis, jambon köfte ve burger gibi tüketime uygun gıdalar üretilir. 

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Nuray Kolsarıcı This is me

Ümran Ensoy This is me

Publication Date December 1, 1996
Published in Issue Year 1996 Volume: 21 Issue: 6

Cite

APA Kolsarıcı, N. ., & Ensoy, Ü. . (1996). Surimi Teknolojisi. Gıda, 21(6).
AMA Kolsarıcı N, Ensoy Ü. Surimi Teknolojisi. The Journal of Food. December 1996;21(6).
Chicago Kolsarıcı, Nuray, and Ümran Ensoy. “Surimi Teknolojisi”. Gıda 21, no. 6 (December 1996).
EndNote Kolsarıcı N, Ensoy Ü (December 1, 1996) Surimi Teknolojisi. Gıda 21 6
IEEE N. . Kolsarıcı and Ü. . Ensoy, “Surimi Teknolojisi”, The Journal of Food, vol. 21, no. 6, 1996.
ISNAD Kolsarıcı, Nuray - Ensoy, Ümran. “Surimi Teknolojisi”. Gıda 21/6 (December 1996).
JAMA Kolsarıcı N, Ensoy Ü. Surimi Teknolojisi. The Journal of Food. 1996;21.
MLA Kolsarıcı, Nuray and Ümran Ensoy. “Surimi Teknolojisi”. Gıda, vol. 21, no. 6, 1996.
Vancouver Kolsarıcı N, Ensoy Ü. Surimi Teknolojisi. The Journal of Food. 1996;21(6).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/