BibTex RIS Cite

Spoilage Moulds in Canned Fruits and Fruit Juices (in Turkish)

Year 1978, Volume: 3 Issue: 1, - , 01.02.1978

Abstract

Bakteriler, meyve suları ve konservelerinin bozulmalarında pek önemli rol oynamadıkları halde mayalar ve özellikle küf mantarları bu bozulmalarda önemli bir yer alırlar. Çeşitli mikroorganizmaların gelişme isteklerinin farklı olması buna neden olmaktadır. Küf mantarlarının büyük bir kısmı ancak aerob koşullar altında gelişebilirler. Bu gelişme en fazla yüzeydedir. Konserve kutularının hermetikli olan kapatılması ve tepe boşluğunda çok az oksijen bulunması yüzeyde küf mantarlarının gelişmesini önlemekle beraber Byssochlamys cinsinden küf mantarları anaerob koşullar altında fazla olmasa bile gelişebilmektedirler. Küf mantarları bakterilere oranla az miktarda suya gereksinim duyarlar. Aspergillus glaucus ve birçok Penicillium türleri kserofil olup aktif suyun çok düşük olduğu 0.70-0.75 gelişebilmelerine karşın bu değer bakterilerde 0.90-0.98 arasındadır. Çok az miktardaki su örneğin, yüzeydeki kondense su pastörizasyonda öldürülemeyen veya sonradan herhangi bir şekilde reçel kabına giren küflerin gelişmesine yardımcı olabilir. Sonradan bulaşma özellikle evlerde yapılan ve soğuduktan sonra kapağı kapatılan, özellikle reçel kabı selofan kağıdı ile kapatılıyorsa, sık sık görülmektedir. Diğer taraftan kaplar reçel soğutulmadan kapatılacak olursa suyun kondense olma miktarı artmaktadır.   

Meyve Konservelerinde ve Sularında Bozulmalara Neden Olan Küf Mantarları

Year 1978, Volume: 3 Issue: 1, - , 01.02.1978

Abstract

Bakteriler, meyve suları ve konservelerinin bozulmalarında pek önemli rol oynamadıkları halde mayalar ve özellikle küf mantarları bu bozulmalarda önemli bir yer alırlar. Çeşitli mikroorganizmaların gelişme isteklerinin farklı olması buna neden olmaktadır. Küf mantarlarının büyük bir kısmı ancak aerob koşullar altında gelişebilirler. Bu gelişme en fazla yüzeydedir. Konserve kutularının hermetikli olan kapatılması ve tepe boşluğunda çok az oksijen bulunması yüzeyde küf mantarlarının gelişmesini önlemekle beraber Byssochlamys cinsinden küf mantarları anaerob koşullar altında fazla olmasa bile gelişebilmektedirler. Küf mantarları bakterilere oranla az miktarda suya gereksinim duyarlar. Aspergillus glaucus ve birçok Penicillium türleri kserofil olup aktif suyun çok düşük olduğu 0.70-0.75 gelişebilmelerine karşın bu değer bakterilerde 0.90-0.98 arasındadır. Çok az miktardaki su örneğin, yüzeydeki kondense su pastörizasyonda öldürülemeyen veya sonradan herhangi bir şekilde reçel kabına giren küflerin gelişmesine yardımcı olabilir. Sonradan bulaşma özellikle evlerde yapılan ve soğuduktan sonra kapağı kapatılan, özellikle reçel kabı selofan kağıdı ile kapatılıyorsa, sık sık görülmektedir. Diğer taraftan kaplar reçel soğutulmadan kapatılacak olursa suyun kondense olma miktarı artmaktadır.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Jale Acar This is me

Publication Date February 1, 1978
Published in Issue Year 1978 Volume: 3 Issue: 1

Cite

APA Acar, J. . (1978). Meyve Konservelerinde ve Sularında Bozulmalara Neden Olan Küf Mantarları. Gıda, 3(1).
AMA Acar J. Meyve Konservelerinde ve Sularında Bozulmalara Neden Olan Küf Mantarları. The Journal of Food. February 1978;3(1).
Chicago Acar, Jale. “Meyve Konservelerinde Ve Sularında Bozulmalara Neden Olan Küf Mantarları”. Gıda 3, no. 1 (February 1978).
EndNote Acar J (February 1, 1978) Meyve Konservelerinde ve Sularında Bozulmalara Neden Olan Küf Mantarları. Gıda 3 1
IEEE J. . Acar, “Meyve Konservelerinde ve Sularında Bozulmalara Neden Olan Küf Mantarları”, The Journal of Food, vol. 3, no. 1, 1978.
ISNAD Acar, Jale. “Meyve Konservelerinde Ve Sularında Bozulmalara Neden Olan Küf Mantarları”. Gıda 3/1 (February 1978).
JAMA Acar J. Meyve Konservelerinde ve Sularında Bozulmalara Neden Olan Küf Mantarları. The Journal of Food. 1978;3.
MLA Acar, Jale. “Meyve Konservelerinde Ve Sularında Bozulmalara Neden Olan Küf Mantarları”. Gıda, vol. 3, no. 1, 1978.
Vancouver Acar J. Meyve Konservelerinde ve Sularında Bozulmalara Neden Olan Küf Mantarları. The Journal of Food. 1978;3(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/