BibTex RIS Cite

Research on the Changes of Bacteria and Yeast Flora and Effects of Spoilage on Tomato Paste Production Stage (Turkish with English Abstract)

Year 1997, Volume: 22 Issue: 1, - , 01.02.1997

Abstract

This study was carried out with the aim of clarifying the microbiological decays which constitutes a great problem and leads to economical losses in tomato paste, and determining which microorganisms were the agents of these decays and in what concentration they existed at which stage o production. With this purpose, samples were taken from two different companies, comprising all the stages of paste production and both microbiological, chemical, physical analyses and bacteria, yeast isolations were carried out with these samples. According to the results obtained at the end of analyses the bacteria encountered during paste production were determined to be the representatives of the genera Bacillus, Lactobacillus, Listeria, Corynebacterium, Kurthia ve Streptococcus and the yeasts to be the representatives of the genera Aureobasidium, Candida, Endomycopsis, Hansenula, Kloeckera, Saccharomyces, Torulopsis ve Trichrosporon. The stages at which these microorganisms were maximum in number were determined to be the crude material, after washing, palper outlet and after the first evaporation (1. effect). Moreover, in the samples taken at 14 different times in two production seasons of the 6 different stages of paste production, dry matter, brix pH, acidity, salt and reduced sugar analyses were conducted and the changes were observed.  

Salça Üretim Aşamalarına Göre Bakteri ve Maya Florasındaki Değişim ve Bozulmadaki Etkileri Üzerinde Araştırmalar

Year 1997, Volume: 22 Issue: 1, - , 01.02.1997

Abstract

Bu çalışma salça üretim sanayiinde büyük bir sorun oluşturan ve bu nedenle ekonomik kayıplara yol açan mikrobiyolojik bozulmalara ışık tutması, bu bozulmaların etkileri olan mikroorganizmaların hangileri olduğu ve üretimin hangi aşamasında ne yoğunlukta bulunduklarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bunun için iki farklı firmadan, salça üretiminin tüm aşamalarını kapsayacak şekilde örnekler alınarak hem mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel analizler, hem de bakteri ve maya izolasyonları yapılmıştır. Analizler sonucu elde edilen bulgulara göre salça üretimi sırasında rastlanılan bakterilerin Bacillus, Lactobacillus, Listeria, Corynebacterium, Kurthia ve Streptococcus cinslerinin; mayaların ise Aureobasidium, Candida, Endomycopsis, Hansenula, Kloeckera, Saccharomyces, Torulopsis ve Trichrosporon cinslerinin temsilcileri oldukları belirlenmiştir. Bu mikroorganizmaların salça üretimi sırasında sayıca en fazla bulundukları aşamaların ise hammadde, yıkama sonrası, palper çıkışı ve 1. evaporasyon sonrası (1. efekt) olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca salça üretiminin 6 değişik aşamasından 2 üretim sezonunda 14 farklı zamanda alınan örneklerde kuru madde, briks, pH, asit tuz ve invert şeker analizleri yapılmış ve değişimleri izlenmiştir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Vildan Uylaşer This is me

Fikri Başoğlu This is me

Publication Date February 1, 1997
Published in Issue Year 1997 Volume: 22 Issue: 1

Cite

APA Uylaşer, V. ., & Başoğlu, F. . (1997). Salça Üretim Aşamalarına Göre Bakteri ve Maya Florasındaki Değişim ve Bozulmadaki Etkileri Üzerinde Araştırmalar. Gıda, 22(1).
AMA Uylaşer V, Başoğlu F. Salça Üretim Aşamalarına Göre Bakteri ve Maya Florasındaki Değişim ve Bozulmadaki Etkileri Üzerinde Araştırmalar. The Journal of Food. February 1997;22(1).
Chicago Uylaşer, Vildan, and Fikri Başoğlu. “Salça Üretim Aşamalarına Göre Bakteri Ve Maya Florasındaki Değişim Ve Bozulmadaki Etkileri Üzerinde Araştırmalar”. Gıda 22, no. 1 (February 1997).
EndNote Uylaşer V, Başoğlu F (February 1, 1997) Salça Üretim Aşamalarına Göre Bakteri ve Maya Florasındaki Değişim ve Bozulmadaki Etkileri Üzerinde Araştırmalar. Gıda 22 1
IEEE V. . Uylaşer and F. . Başoğlu, “Salça Üretim Aşamalarına Göre Bakteri ve Maya Florasındaki Değişim ve Bozulmadaki Etkileri Üzerinde Araştırmalar”, The Journal of Food, vol. 22, no. 1, 1997.
ISNAD Uylaşer, Vildan - Başoğlu, Fikri. “Salça Üretim Aşamalarına Göre Bakteri Ve Maya Florasındaki Değişim Ve Bozulmadaki Etkileri Üzerinde Araştırmalar”. Gıda 22/1 (February 1997).
JAMA Uylaşer V, Başoğlu F. Salça Üretim Aşamalarına Göre Bakteri ve Maya Florasındaki Değişim ve Bozulmadaki Etkileri Üzerinde Araştırmalar. The Journal of Food. 1997;22.
MLA Uylaşer, Vildan and Fikri Başoğlu. “Salça Üretim Aşamalarına Göre Bakteri Ve Maya Florasındaki Değişim Ve Bozulmadaki Etkileri Üzerinde Araştırmalar”. Gıda, vol. 22, no. 1, 1997.
Vancouver Uylaşer V, Başoğlu F. Salça Üretim Aşamalarına Göre Bakteri ve Maya Florasındaki Değişim ve Bozulmadaki Etkileri Üzerinde Araştırmalar. The Journal of Food. 1997;22(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/