Peynir suyu, protein ve diğer gıda maddeleri için önemli bir kaynaktır, ancak, henüz bu kaynaktan tam manası ile faydalanılamamaktadır. Peynir suyundan insan besini olarak faydalanabilmek için yeni cihazların yapılması ve kullanma alanlarının bulunması gerekmektedir. Peynir suyundan konsantre protein ürünlerinin elde edilebilmesi için kullanılan metodlardan biri, ultrafiltrasyon yolu ile laktoz, tuzlar ve diğer küçük molekül ağırlığı olan maddelerin ortamdan çıkartılarak proteinin konsantre edilmesini içerir. Bunun için peynir suyu yarı geçirgen bir zar içinde basınçlanır, bu zar küçük hacimli maddelerin geçmesine, büyük hacimli maddelerin, protein gibi, tutulmasına yarar.
Peynir suyu, protein ve diğer gıda maddeleri için önemli bir kaynaktır, ancak, henüz bu kaynaktan tam manası ile faydalanılamamaktadır. Peynir suyundan insan besini olarak faydalanabilmek için yeni cihazların yapılması ve kullanma alanlarının bulunması gerekmektedir. Peynir suyundan konsantre protein ürünlerinin elde edilebilmesi için kullanılan metodlardan biri, ultrafiltrasyon yolu ile laktoz, tuzlar ve diğer küçük molekül ağırlığı olan maddelerin ortamdan çıkartılarak proteinin konsantre edilmesini içerir. Bunun için peynir suyu yarı geçirgen bir zar içinde basınçlanır, bu zar küçük hacimli maddelerin geçmesine, büyük hacimli maddelerin, protein gibi, tutulmasına yarar.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 1978 |
Published in Issue | Year 1978 Volume: 3 Issue: 3 |