BibTex RIS Cite

Changes in Inorganic Substances and Colour Values of Awassi Sheep Colostrum during Ten Days after Parturition (in English)

Year 2007, Volume: 32 Issue: 5, 235 - 240, 01.10.2007

Abstract

  In the present study, the determination of the concentration of twenty elements in sheep colostrum has been successfully carried out by ICP-OES. Element contents and colour values of sheep colostrum varied significantly during 10 days after parturition (P ≤ 0.05, P ≤ 0.01, P ≤ 0.001). Of macro elements Ca had the highest mean concentration at the end of experimental period, which followed by P, K, Na, S and Mg elements. Of minor elements, B was highest, followed by Si, Zn, Se, Fe, Cu, Al, Sr, Ni, Ba, Mo, Co, Mn, Cd. When lightness index (L-value) of samples increased throughout postpartum period, greenness (-a value) and yellowness (b value) decreased. As a result, the amount of inorganic substances and colour values were nearly constant at days 9 to 10 postpartum. Therefore, sheep colostrum may be converted to mature milk at day 9after parturition.

Doğum Sonrası On Gün Süresince Avasi Koyun Kolostrumunda İnorganik Maddeler ve Renk Değerlerindeki Değişimler (İngilizce)

Year 2007, Volume: 32 Issue: 5, 235 - 240, 01.10.2007

Abstract

Bu çalışmada, Avasi koyum kolostrumundaki 20 elementin konsantrasyonunun belirlenmesi, ICP-OES kullanılarak başarıyla gerçekleştirilmiştir. Koyun kolostrumunun element içerikleri ve renk değerleri doğum sonrası 10 gün süresince önemli bir şekilde değişmiştir (P ≤ 0.05, P ≤ 0.01, P ≤ 0.001). Deneme süresi sonunda makro elementlerden Ca en yüksek ortalama konsantrasyona sahip olmuştur. Bu elementi P, K, Na, S ve Mg izlemiştir. Minör elementlerden B, Si, Zn, Se, Fe, Cu ve Al kolostrumda en fazla belirlenmiştir. Doğum sonrası periyotda kolostrumun beyazlık indeksi (L-değeri) artarken, yeşillik (-a değeri) ve sarılık (b-değeri) azalmıştır. Sonuçta koyun kolostrumunun element içeriği ve renk değerleri doğum sonrası 9. ve 10. günlerde hemen hemen sabit olmuştur. Bundan dolayı kolostrum doğum sonrası 9. günde normal süte dönüşmüş olabilir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Zehra Güler This is me

Hasan Şanal This is me

Publication Date October 1, 2007
Published in Issue Year 2007 Volume: 32 Issue: 5

Cite

APA Güler, Z. ., & Şanal, H. . (2007). Doğum Sonrası On Gün Süresince Avasi Koyun Kolostrumunda İnorganik Maddeler ve Renk Değerlerindeki Değişimler (İngilizce). Gıda, 32(5), 235-240.
AMA Güler Z, Şanal H. Doğum Sonrası On Gün Süresince Avasi Koyun Kolostrumunda İnorganik Maddeler ve Renk Değerlerindeki Değişimler (İngilizce). The Journal of Food. October 2007;32(5):235-240.
Chicago Güler, Zehra, and Hasan Şanal. “Doğum Sonrası On Gün Süresince Avasi Koyun Kolostrumunda İnorganik Maddeler Ve Renk Değerlerindeki Değişimler (İngilizce)”. Gıda 32, no. 5 (October 2007): 235-40.
EndNote Güler Z, Şanal H (October 1, 2007) Doğum Sonrası On Gün Süresince Avasi Koyun Kolostrumunda İnorganik Maddeler ve Renk Değerlerindeki Değişimler (İngilizce). Gıda 32 5 235–240.
IEEE Z. . Güler and H. . Şanal, “Doğum Sonrası On Gün Süresince Avasi Koyun Kolostrumunda İnorganik Maddeler ve Renk Değerlerindeki Değişimler (İngilizce)”, The Journal of Food, vol. 32, no. 5, pp. 235–240, 2007.
ISNAD Güler, Zehra - Şanal, Hasan. “Doğum Sonrası On Gün Süresince Avasi Koyun Kolostrumunda İnorganik Maddeler Ve Renk Değerlerindeki Değişimler (İngilizce)”. Gıda 32/5 (October 2007), 235-240.
JAMA Güler Z, Şanal H. Doğum Sonrası On Gün Süresince Avasi Koyun Kolostrumunda İnorganik Maddeler ve Renk Değerlerindeki Değişimler (İngilizce). The Journal of Food. 2007;32:235–240.
MLA Güler, Zehra and Hasan Şanal. “Doğum Sonrası On Gün Süresince Avasi Koyun Kolostrumunda İnorganik Maddeler Ve Renk Değerlerindeki Değişimler (İngilizce)”. Gıda, vol. 32, no. 5, 2007, pp. 235-40.
Vancouver Güler Z, Şanal H. Doğum Sonrası On Gün Süresince Avasi Koyun Kolostrumunda İnorganik Maddeler ve Renk Değerlerindeki Değişimler (İngilizce). The Journal of Food. 2007;32(5):235-40.

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/