BibTex RIS Cite

A Study on Aroma Compounds of Muscat of Bornova Wine (Turkish with English Abstract)

Year 1997, Volume: 22 Issue: 2, - , 01.04.1997

Abstract

In this study, aroma compounds of Muscat of Bornova wine were investigated. The aroma compounds of the wines were extracted by Amberlit XAD-2 resin, analysed by gas chromatography and identified by gas chromatography-mass spectrometry. 72 free aroma compounds were identified: 3 compounds with 6 carbon atoms, 17 terpenols, 12 alcohols, 15 esters, 1 lacton, 4 carbonyl compounds, 4 acids, 12 phenols, 1 nitrogenous compound and 2 norizoprenoids with 13 carbon atoms. As regards bound aroma compounds, 3 pounds, 4 acids, 13 phenols, 1 nitrogenous compound and 2 norizoprenoids with 13 karbon atoms. As regard bound aroma compounds, 3 compounds with 6 carbon atoms, 21 terpenols, 7 alcohols, 1 carbonyl compound, 7 phenols and 3 norizoprenoids with 13 carbon atoms, in total 42 compounds were identified. The amount of free terpen compounds, contributing to the typical aroma of muscat wines, was 2216 mg/l.  

Bornova Misketi Şarabının Aroma Maddeleri Üzerine bir Araştırma

Year 1997, Volume: 22 Issue: 2, - , 01.04.1997

Abstract

Bu çalışma Bornova misketinden elde edilen bir şarabın aroma maddeleri incelenmiştir. Şaraptaki aroma maddeleri Ambberlit XAD-2 reçinesi ile ekstrakte edilmiş ve analizler gaz kromatografisinde gerçekleştirilmiştir. Aroma maddelerinin tanısında gaz kromatografisi-kütle spektrometresi kullanılmıştır. Yapılan analizleri göre şarapta 3 adet 6 karbonlu bileşik, 17 adet terpenol, 12 adet alkol, 15 adet ester, 1 adet lakton, 4 adet karbonil bileşiği, 4 adet asit, 13 adet fenol, 1 adet azotlu bileşik ve 2 adet 13 karbonlu norizoprenoid olmak üzere toplam 72 adet serbest aroma maddesi ile 3 adet 6 karbonlu bileşik, 21 adet terpenol, 7 adet yüksek alkol, 1 adet karbonil bileşiği, 7 adet fenol ve 3 adet 13 karbonlu norizoprenoid olmak üzere toplam 42 adet bağlı aroma maddesi bulunduğu belirlenmiştir. Öte yandan, misket şarabına tipik aromasını kazandıran, serbest özellikteki terpen bileşikleri miktarı 2216 mg/l olarak saptanmıştır.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Turgut Cabaroğlu This is me

Ziya Günata This is me

Ahmet Canbaş This is me

Publication Date April 1, 1997
Published in Issue Year 1997 Volume: 22 Issue: 2

Cite

APA Cabaroğlu, T. ., Günata, Z. ., & Canbaş, A. . (1997). Bornova Misketi Şarabının Aroma Maddeleri Üzerine bir Araştırma. Gıda, 22(2).
AMA Cabaroğlu T, Günata Z, Canbaş A. Bornova Misketi Şarabının Aroma Maddeleri Üzerine bir Araştırma. The Journal of Food. April 1997;22(2).
Chicago Cabaroğlu, Turgut, Ziya Günata, and Ahmet Canbaş. “Bornova Misketi Şarabının Aroma Maddeleri Üzerine Bir Araştırma”. Gıda 22, no. 2 (April 1997).
EndNote Cabaroğlu T, Günata Z, Canbaş A (April 1, 1997) Bornova Misketi Şarabının Aroma Maddeleri Üzerine bir Araştırma. Gıda 22 2
IEEE T. . Cabaroğlu, Z. . Günata, and A. . Canbaş, “Bornova Misketi Şarabının Aroma Maddeleri Üzerine bir Araştırma”, The Journal of Food, vol. 22, no. 2, 1997.
ISNAD Cabaroğlu, Turgut et al. “Bornova Misketi Şarabının Aroma Maddeleri Üzerine Bir Araştırma”. Gıda 22/2 (April 1997).
JAMA Cabaroğlu T, Günata Z, Canbaş A. Bornova Misketi Şarabının Aroma Maddeleri Üzerine bir Araştırma. The Journal of Food. 1997;22.
MLA Cabaroğlu, Turgut et al. “Bornova Misketi Şarabının Aroma Maddeleri Üzerine Bir Araştırma”. Gıda, vol. 22, no. 2, 1997.
Vancouver Cabaroğlu T, Günata Z, Canbaş A. Bornova Misketi Şarabının Aroma Maddeleri Üzerine bir Araştırma. The Journal of Food. 1997;22(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/