In the present study,microbiological analyses ofblack table olive brine from Ankara markets were done. Black table olive brine samples obtained from a total of 16 different local markets and were collected into sterile jars, labelled and brought to the laboratory. Decimal dilutions of the brine samples were inoculated on suitable media and were incubated. According to the number of colonies after the incubation, levels of lactic acid bacteria in samples were found between 8.1 x 101 - 9.1 x 105cfu/ml; levels of total aerobic mesophilic bacteria were found between 4.3 x 101 - 5.1 x 105cfu/ml; levels of yeast and mould were found between 3.3 x 101 - 1.6 x 105cfu/ml. Coliform bacteria were detected only in one sample (2.9 x 101cfu/ml). pH, salt concentration (%) and lactic acid concentration (mol/L) of the samples were found in the ranges of 3.12 - 5.15; 5.3 - 17 and 0.27 - 1.36, respectively.
Bu çalışmada Ankara piyasasından temin edilen sofralık siyah zeytin salamuralarının mikrobiyolojik analizi yapıldı. Toplam 16 farklı semt pazarından sağlanan salamura örnekleri steril kavanozlara alındı, etiketlendi ve laboratuvara getirildi. Zeytin sularının desimal dilüsyonları uygun besiyerlerine ekildi ve inkübasyona bırakıldı. İnkübasyon sonrasında elde edilen koloni sayımlarına göre örneklerdeki laktik asit bakteri sayısı 8.1 x 101 - 9.1 x 105 kob/ml; toplam aerobik mezofilik bakteri sayısı 4.3 x 101 - 5.1 x 105 kob/ml; maya-küf sayısı 3.3 x 101 - 1.6 x 105 kob/ml arasında bulundu. Koliform bakteri üremesine incelenen örneklerin sadece bir tanesinde rastlandı (2.9 x 101 kob/ml). Örneklerdeki pH, tuz konsantrasyonu (%) ve laktik asit değerleri (mol/L) sırasıyla 3.12 - 5.15; 5.3 - 17; 0.27 - 1.36 arasında ölçüldü.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2008 |
Published in Issue | Year 2008 Volume: 33 Issue: 3 |