BibTex RIS Cite

Mould Contamination Risks in Groundnuts (Turkish with English Abstract)

Year 1987, Volume: 12 Issue: 5, - , 01.10.1987

Abstract

Groundnuts derive their initial microflora from the soil as the nuts are grown underground. The principal sources of microbial contamination are toxic moulds. Nuts can be contaminated with moulds especially with Aspergillus flavus during cultivation, drying and storage stages. The hazardous effects of moulds on the plant and nuts are related to the kind of mould species, fruit soundness, nut variety, cultural techniques applied, drying and storage conditions. Mould growth in groundnuts causes, losses in dry matter and fat contents, changes in protein and fat fractions and production of toxic metabolites (mycotoxins). In this work the above factors that affect the groundnut production are reviewed.  

Yer Fıstıklarında Küf Kontaminasyon Riskleri

Year 1987, Volume: 12 Issue: 5, - , 01.10.1987

Abstract

Yer fıstıklarında meyvelerin toprak altında olgunlaşması nedeniyle başlangıç mikroflorası topraktan kaynaklanmaktadır. Yer fıstıklarında başlıca kontaminasyon kaynağı toksik küflerdir. Daneler toprakta, hasat sonrası kurutmada ve depolama aşamalarında Aspergillus flavus başta olmak üzere çeşitli küflerle kontamine olabilmektedirler. Küflerin bitkiye ve meyveye zarar vermeleri çevresel koşullar yanında küf cins, tür ve soyu, meyve sağlamlığı, fıstık varyetesi, üretim tekniği, kurutma ve depolama koşullarına bağlıdır. Yer fıstıklarında küf gelişmesi, kuru madde ve yağda azalma, protein ve yağda değişimlere ve toksik bileşiklerin (mikotoksin) oluşumuna neden olarak önemli ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Bu çalışmada yer fıstığı üretiminde yukarıda belirtilen faktörlerin etkileri irdelenmiştir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Necla Aran This is me

Publication Date October 1, 1987
Published in Issue Year 1987 Volume: 12 Issue: 5

Cite

APA Aran, N. . (1987). Yer Fıstıklarında Küf Kontaminasyon Riskleri. Gıda, 12(5).
AMA Aran N. Yer Fıstıklarında Küf Kontaminasyon Riskleri. The Journal of Food. October 1987;12(5).
Chicago Aran, Necla. “Yer Fıstıklarında Küf Kontaminasyon Riskleri”. Gıda 12, no. 5 (October 1987).
EndNote Aran N (October 1, 1987) Yer Fıstıklarında Küf Kontaminasyon Riskleri. Gıda 12 5
IEEE N. . Aran, “Yer Fıstıklarında Küf Kontaminasyon Riskleri”, The Journal of Food, vol. 12, no. 5, 1987.
ISNAD Aran, Necla. “Yer Fıstıklarında Küf Kontaminasyon Riskleri”. Gıda 12/5 (October 1987).
JAMA Aran N. Yer Fıstıklarında Küf Kontaminasyon Riskleri. The Journal of Food. 1987;12.
MLA Aran, Necla. “Yer Fıstıklarında Küf Kontaminasyon Riskleri”. Gıda, vol. 12, no. 5, 1987.
Vancouver Aran N. Yer Fıstıklarında Küf Kontaminasyon Riskleri. The Journal of Food. 1987;12(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/