In this research work, chemical and microbiological characteristics of the breakfast type butter sold in Erzurum’s markets were examined. Eight butter samples with the different origins, were randomly chosen as the material among the butter sold in the city’s shops. A total of 40 samples were collected by sampling 5 time every 15 days periods. From these above result, it was understood that the consumed butter samples in Erzurum city was not manufactured by a standard methods and as a result of this the composition of the butter samples are not in agreement with the stated values of the food act and amendments and the standards. In the most of the butter samples, from production to consumption the hygienic and sanitary conditions were not adapted and the storage and marketing conditions were not acceptable either.
Bu çalışmada, Erzurum İl merkezinde tüketime sunulan kahvaltılık tereyağlarının kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri araştırıldı. Değişik orijinli sekiz tereyağı çeşidinden 15’er günlük periyotlar halinde 5’er örnek alınmak sureti ile toplam 40 örnek üzerinde çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, Erzurum’da tüketime sunulan kahvaltılık tereyağlarının üretiminde, standart bir yöntemin uygulanmadığı, bunun sonucu olarak da, tereyağlarının bileşimlerinin genellikle yasal tüzük ve standartlara uygunluk göstermediği, büyük çoğunluğunda üretimden tüketime kadar geçen süre içerisinde hijyenik koşullara uyulmadığı ve saklama koşullarının da kötü olduğu ileri sürülebilir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 1, 1987 |
Published in Issue | Year 1987 Volume: 12 Issue: 5 |