“İspirto mayası” fermentasyon yoluyla ve damıtılmak suretiyle elde edilen etanolun üretiminde kullanılan mayalara pratikte verilen bir isimdir. Endüstriyel amaçla en yaygın olarak Saccharomyces cerevisiae suşları kullanılır. Saccharomyces cerevisiae’nın en belirgin özellikleri; fermentasyondaki yüksek hız ve ürün, geniş pH aralığı, yüksek etanol toleransı ve üretimde maya kitlesinin teknik yönden kolay işlenebilmesidir.Saccharomyces cerevisiae dışında etanol fermentasyonunda kullanılan diğer mayalar; peynir altı suyundan etanol üretiminde Kluyveromyces fragilis (lactis), rom üretimi için Shizosaccharomyces pombe, viski üretimi için karışık kültürde S. cerevisiae ile birlikte kullanılan S. uvarum veya S. carlsbergensis’lerdir.
“İspirto mayası” fermentasyon yoluyla ve damıtılmak suretiyle elde edilen etanolun üretiminde kullanılan mayalara pratikte verilen bir isimdir. Endüstriyel amaçla en yaygın olarak Saccharomyces cerevisiae suşları kullanılır. Saccharomyces cerevisiae’nın en belirgin özellikleri; fermentasyondaki yüksek hız ve ürün, geniş pH aralığı, yüksek etanol toleransı ve üretimde maya kitlesinin teknik yönden kolay işlenebilmesidir.Saccharomyces cerevisiae dışında etanol fermentasyonunda kullanılan diğer mayalar; peynir altı suyundan etanol üretiminde Kluyveromyces fragilis (lactis), rom üretimi için Shizosaccharomyces pombe, viski üretimi için karışık kültürde S. cerevisiae ile birlikte kullanılan S. uvarum veya S. carlsbergensis’lerdir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 1, 1987 |
Published in Issue | Year 1987 Volume: 12 Issue: 5 |