İnsanların dengeli beslenmesi için aldıkları besin maddelerinden önemli bir kısmının hayvansal kaynaklı olması gerekmektedir. Bitkisel kaynaklı besinler özellikle proteinler, organizmanın her türlü isteklerini karşılamakta yetersiz kalmakta ve düzenli olarak hayvansal proteinler alınmadığı zaman vücutta çeşitli beslenme bozuklukları ortaya çıkmaktadır. Zira bitkisel proteinler, vücutta sentezlenemeyen ve dışarıdan vücuda alınması zorunlu olan eksogen amino asitleri bakımından çok fakirdirler. Süt proteinleri ise gereksinme duyulan bütün amino asitleri istenilen oran ve miktarda içermekte; süt yağı da linol ve linolen gibi eksogen yağ asitlerince zengin bulunmaktadır. Bu bakımdan süt ve mamulleri dengeli beslenmenin temel besinleri olarak kabul edilmişlerdir. Son yıllarda her ülke, toplumunun daha iyi beslenmesi için süt ve mamulleri üretimini ve tüketimi arttırma yolunda büyük çaba göstermektedir. Hızla çoğalan bir ülke olarak, daha sağlıklı bir nesil yetiştirmek için, gerekli besin kaynaklarını düşünmemiz ve bu yüzden sütçülüğe büyük önem vermemiz gerekmektedir.
İnsanların dengeli beslenmesi için aldıkları besin maddelerinden önemli bir kısmının hayvansal kaynaklı olması gerekmektedir. Bitkisel kaynaklı besinler özellikle proteinler, organizmanın her türlü isteklerini karşılamakta yetersiz kalmakta ve düzenli olarak hayvansal proteinler alınmadığı zaman vücutta çeşitli beslenme bozuklukları ortaya çıkmaktadır. Zira bitkisel proteinler, vücutta sentezlenemeyen ve dışarıdan vücuda alınması zorunlu olan eksogen amino asitleri bakımından çok fakirdirler. Süt proteinleri ise gereksinme duyulan bütün amino asitleri istenilen oran ve miktarda içermekte; süt yağı da linol ve linolen gibi eksogen yağ asitlerince zengin bulunmaktadır. Bu bakımdan süt ve mamulleri dengeli beslenmenin temel besinleri olarak kabul edilmişlerdir. Son yıllarda her ülke, toplumunun daha iyi beslenmesi için süt ve mamulleri üretimini ve tüketimi arttırma yolunda büyük çaba göstermektedir. Hızla çoğalan bir ülke olarak, daha sağlıklı bir nesil yetiştirmek için, gerekli besin kaynaklarını düşünmemiz ve bu yüzden sütçülüğe büyük önem vermemiz gerekmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 1, 1979 |
Published in Issue | Year 1979 Volume: 4 Issue: 4 |