BibTex RIS Cite

Some Physical and Chemical Properties of Loquat Fruit (Turkish with English Abstract)

Year 1997, Volume: 22 Issue: 5, - , 01.10.1997

Abstract

In this study some physical and chemical properties of loquat fruit, which are grown extremely in Mediterranean, Aegean and Black Sea region of Turkey, were determined. As materials being used three domestic, four foreign and a wild variety of loquat fruit obtained  from the loquat garden of Antalya Citrues and Greenhouse Research Institute were used. The weight of fruits harvested in ripe stage were ranged between 14.00-33.46 g, 80.96-87.65% for the ratio of flush, 1-6 for number of seed, 2.17-5.35 g for the weight of seed, 12.35-19.04% for the ratio weight of seed the mean values some chemical properties in pulps were as fallow: 11.08% soluble dry matter, 3.39 pH, 0.75% total acidity (malic acid), 9.78% total sugar, 9.29% reducing sugar, 0.49% sucrose, 0.42% total ash, 8.91 formol number and 0.30% cellulose. The amount of minerals were also found as K 1246.8, Ca 273.1, Na 240.9, Mg 167, Fe 17.2, Cu 9.6, Mn 0.94, and Zn 5.21 mg/kg in pulps.  

Yenidünyanın Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri

Year 1997, Volume: 22 Issue: 5, - , 01.10.1997

Abstract

Bu çalışmada Ege, Karadeniz ve özellikle Akdeniz bölgesinde yaygın olarak yetiştirilen yenidünyanın (eriobotrya japonnica L.) bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir.         Araştırmada materyal olarak Antalya Narenciye ve Seracılık Araştırma Enstitüsünün yenidünya bahçesinden sağlanan üç yerli, dört yabancı ve bir yabani olmak üzere toplam sekiz çeşit yenidünya kullanılmıştır. Yeme olumunda toplanan bu meyvelerin ağırlığı çeşide göre 14.00-33.46 g, meyve eti oranı %80.96-87.65, çekirdek sayısı 1-6 adet, çekirdek ağırlığı 2.17-5.35 g ve çekirdek ağırlık oranı %12.35-19.04 olarak saptanmıştır. Kimyasal nitelikler ise pulpta ortalama olarak suda çözünür kurumadde %11.08, pH 3.39, toplam asitlik (malik asit cinsinden) 0.75, toplam şeker %9.78, indirgen şeker $9.29, sakkaroz %0.49, kül %0.42, formol sayısı 8.91 ve selüloz % 0.30 olarak bulunmuştur. Meyve pulpundaki mineral madde miktarları ise K 1246.8, Ca 273.1, Na 240.9, Mg 167, Fe 17.2, Cu 9.6, Mn 0.94 ve Zn 5.21 mg/kg olarak belirlenmiştir.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Feramuz Özdemir This is me

Ayhan Topuz This is me

Publication Date October 1, 1997
Published in Issue Year 1997 Volume: 22 Issue: 5

Cite

APA Özdemir, F. ., & Topuz, A. . (1997). Yenidünyanın Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. Gıda, 22(5).
AMA Özdemir F, Topuz A. Yenidünyanın Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. The Journal of Food. October 1997;22(5).
Chicago Özdemir, Feramuz, and Ayhan Topuz. “Yenidünyanın Bazı Fiziksel Ve Kimyasal Özellikleri”. Gıda 22, no. 5 (October 1997).
EndNote Özdemir F, Topuz A (October 1, 1997) Yenidünyanın Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. Gıda 22 5
IEEE F. . Özdemir and A. . Topuz, “Yenidünyanın Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri”, The Journal of Food, vol. 22, no. 5, 1997.
ISNAD Özdemir, Feramuz - Topuz, Ayhan. “Yenidünyanın Bazı Fiziksel Ve Kimyasal Özellikleri”. Gıda 22/5 (October 1997).
JAMA Özdemir F, Topuz A. Yenidünyanın Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. The Journal of Food. 1997;22.
MLA Özdemir, Feramuz and Ayhan Topuz. “Yenidünyanın Bazı Fiziksel Ve Kimyasal Özellikleri”. Gıda, vol. 22, no. 5, 1997.
Vancouver Özdemir F, Topuz A. Yenidünyanın Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. The Journal of Food. 1997;22(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/