BibTex RIS Cite

Suitability of Different Potato Varieties for Processing of Finger Potatoes (Turkish with English Abstract)

Year 1987, Volume: 12 Issue: 6, - , 01.12.1987

Abstract

The processing of potatoes on an industrial scale, which is a common practice in developed countries, is limited in Turkey. In this study, different varieties of potatoes, which are being cultivated and produced presently in Turkey were studied to assess their compatibility to French fries processing. Following peeling, cutting and grading potatoes were divided into two groups. One group was directly fried and the other after water blanching. The quality changes in the fresh product were studied using objective tests following water blanching and frying as well as by sensory evaluations. According to our results, p. squire, m. bord, alpha, and sarıkız were found to be more suitable for water-blanch frying while kingstone, blanca and nicola gave better results with direct frying.

Değişik Patates Çeşitlerinin Parmak Patates İşlemeye Uygunlukları

Year 1987, Volume: 12 Issue: 6, - , 01.12.1987

Abstract

Gelişmiş ülkelerde endüstriyel düzeyde yaygın olarak işlenip, tüketilen patates, ülkemizde sınırlı düzeyde endüstride kullanılmaktadır. Bu çalışmada, ülkemizde deneme ve uygulama aşamasında olan 15 patates çeşidinin parmak patates olarak işlenmesinde uygunlukları saptanmıştır. Patates çeşitleri soyma, parçalama, ayırma işlemleri sonrası bir kısmı suda haşlanarak, bir kısmı da direkt olarak kızartılmıştır. Taze üründe, suda haşlama ve kızartma işlemleri sonrası objektif testlerle kalite değişimi incelenmiştir. Deneme sonuçlarına göre, suda haşlanıp kızartılmış patates çeşitlerinden p. squire, m. bord, alpha, sarı kız iyi sonuç verirken, direkt kızartmada ise kingstone, blanka ve nicola çeşitleri daha iyi bulgulanmıştır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Mehmet Pala This is me

Y. Birol Saygı This is me

Publication Date December 1, 1987
Published in Issue Year 1987 Volume: 12 Issue: 6

Cite

APA Pala, M. ., & Saygı, Y. B. . (1987). Değişik Patates Çeşitlerinin Parmak Patates İşlemeye Uygunlukları. Gıda, 12(6).
AMA Pala M, Saygı YB. Değişik Patates Çeşitlerinin Parmak Patates İşlemeye Uygunlukları. The Journal of Food. December 1987;12(6).
Chicago Pala, Mehmet, and Y. Birol Saygı. “Değişik Patates Çeşitlerinin Parmak Patates İşlemeye Uygunlukları”. Gıda 12, no. 6 (December 1987).
EndNote Pala M, Saygı YB (December 1, 1987) Değişik Patates Çeşitlerinin Parmak Patates İşlemeye Uygunlukları. Gıda 12 6
IEEE M. . Pala and Y. B. . Saygı, “Değişik Patates Çeşitlerinin Parmak Patates İşlemeye Uygunlukları”, The Journal of Food, vol. 12, no. 6, 1987.
ISNAD Pala, Mehmet - Saygı, Y. Birol. “Değişik Patates Çeşitlerinin Parmak Patates İşlemeye Uygunlukları”. Gıda 12/6 (December 1987).
JAMA Pala M, Saygı YB. Değişik Patates Çeşitlerinin Parmak Patates İşlemeye Uygunlukları. The Journal of Food. 1987;12.
MLA Pala, Mehmet and Y. Birol Saygı. “Değişik Patates Çeşitlerinin Parmak Patates İşlemeye Uygunlukları”. Gıda, vol. 12, no. 6, 1987.
Vancouver Pala M, Saygı YB. Değişik Patates Çeşitlerinin Parmak Patates İşlemeye Uygunlukları. The Journal of Food. 1987;12(6).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/