BibTex RIS Cite

Changes Occurring in The Milk During Cold Storage (in Turkish)

Year 1979, Volume: 4 Issue: 6, - , 01.12.1979

Abstract

Değerlendirilinceye kadar sütün tanklarda ve güğümlerde soğutularak saklanması ve aynı şekilde üretim yerleri ile süt toplama merkezlerinden fabrikalara ulaştırılması uygulanan en son yöntemlerden birisidir. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda soğutmanın belirli bir süreden sonra sütün yapısında olumsuz değişmelere neden olduğu ve bu gibi sütlerden standart kalitede içme sütü ile süt mamulleri üretiminin çok güçleştiği ortaya konulmuştur. Soğukta saklama sırasında sütte oluşan değişiklikleri en az düzeye indirgemek teknolojik ve ekonomik açıdan görülen problemleri çözümlemede yardımcı olacaktır. Bu nedenle çiftlikte ve üreticiler tarafından sabah ve akşam sağımları arasındaki zaman aralığını daraltmak, sağım bittikten sonra sütü en kısa zaman içinde soğutmak, soğutulurken sütün donmasını önlemek ve sütü çiftlikte 2 ile 3 günden fazla tutmamak gibi etkili önlemler alınması öğütlenmektedir. Süt toplama merkezlerinde ve fabrikalarda ise uygun kapasitedeki soğutma tanklarının kullanılması, sütü karıştırma işleminin çok hızlı yapılmaması, sütün mamulleri işlenmesine kadar geçen sürenin minimuma indirilmesi ve soğutma esnasında sütün donmamasına özellikle uyulması, soğutmadan dolayı doğacak problemleri giderebilir önlemler olarak görülmektedir.   

Soğutularak Saklanması Sırasında Sütte Oluşan Değişmeler

Year 1979, Volume: 4 Issue: 6, - , 01.12.1979

Abstract

Değerlendirilinceye kadar sütün tanklarda ve güğümlerde soğutularak saklanması ve aynı şekilde üretim yerleri ile süt toplama merkezlerinden fabrikalara ulaştırılması uygulanan en son yöntemlerden birisidir. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda soğutmanın belirli bir süreden sonra sütün yapısında olumsuz değişmelere neden olduğu ve bu gibi sütlerden standart kalitede içme sütü ile süt mamulleri üretiminin çok güçleştiği ortaya konulmuştur. Soğukta saklama sırasında sütte oluşan değişiklikleri en az düzeye indirgemek teknolojik ve ekonomik açıdan görülen problemleri çözümlemede yardımcı olacaktır. Bu nedenle çiftlikte ve üreticiler tarafından sabah ve akşam sağımları arasındaki zaman aralığını daraltmak, sağım bittikten sonra sütü en kısa zaman içinde soğutmak, soğutulurken sütün donmasını önlemek ve sütü çiftlikte 2 ile 3 günden fazla tutmamak gibi etkili önlemler alınması öğütlenmektedir. Süt toplama merkezlerinde ve fabrikalarda ise uygun kapasitedeki soğutma tanklarının kullanılması, sütü karıştırma işleminin çok hızlı yapılmaması, sütün mamulleri işlenmesine kadar geçen sürenin minimuma indirilmesi ve soğutma esnasında sütün donmamasına özellikle uyulması, soğutmadan dolayı doğacak problemleri giderebilir önlemler olarak görülmektedir.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Sıddık Gönç This is me

Yuda Gahun This is me

Publication Date December 1, 1979
Published in Issue Year 1979 Volume: 4 Issue: 6

Cite

APA Gönç, S. ., & Gahun, Y. . (1979). Soğutularak Saklanması Sırasında Sütte Oluşan Değişmeler. Gıda, 4(6).
AMA Gönç S, Gahun Y. Soğutularak Saklanması Sırasında Sütte Oluşan Değişmeler. The Journal of Food. December 1979;4(6).
Chicago Gönç, Sıddık, and Yuda Gahun. “Soğutularak Saklanması Sırasında Sütte Oluşan Değişmeler”. Gıda 4, no. 6 (December 1979).
EndNote Gönç S, Gahun Y (December 1, 1979) Soğutularak Saklanması Sırasında Sütte Oluşan Değişmeler. Gıda 4 6
IEEE S. . Gönç and Y. . Gahun, “Soğutularak Saklanması Sırasında Sütte Oluşan Değişmeler”, The Journal of Food, vol. 4, no. 6, 1979.
ISNAD Gönç, Sıddık - Gahun, Yuda. “Soğutularak Saklanması Sırasında Sütte Oluşan Değişmeler”. Gıda 4/6 (December 1979).
JAMA Gönç S, Gahun Y. Soğutularak Saklanması Sırasında Sütte Oluşan Değişmeler. The Journal of Food. 1979;4.
MLA Gönç, Sıddık and Yuda Gahun. “Soğutularak Saklanması Sırasında Sütte Oluşan Değişmeler”. Gıda, vol. 4, no. 6, 1979.
Vancouver Gönç S, Gahun Y. Soğutularak Saklanması Sırasında Sütte Oluşan Değişmeler. The Journal of Food. 1979;4(6).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/