BibTex RIS Cite

Antifungal Effects of Some Turkish Spice Extracts and Essential Oils on Plant Pathogen Fungi (Turkish with English Abstract)

Year 1997, Volume: 22 Issue: 6, - , 01.12.1997

Abstract

Antifungal effect of extracts from six spices (sage, black cumin, capers, oregano, savory, pickling herb) and essential oils from four spices (sage, oregano, savory, pickling herb) were evaluated in vitro. Selected fungi were Alternaria solani, Colletotrichum coccodes, Fusarium oxysporum f. sp. Melonis and Rhizoctonia solani. 1.0 and 2.0 ml of extract were added into 100 ml culture medium, 0.1 ml and 0.2 ml of essential oils were added into petri each plate. While the mycelial growth of Alternaria solani and Colletotrichum coccodes were stimulated by capers and pickling herb extracts, the mycelial growth of all test fungi were completely inhibited by the essential oils and extracts of oregano and savory in both doses.

Bitki Patojeni Funguslara Bazı Yerli Baharat Ekstrakt ve Uçucu Yağlarının Antifungal Etkileri

Year 1997, Volume: 22 Issue: 6, - , 01.12.1997

Abstract

Altı baharat (adaçayı, çörekotu, kapari, mercanköşk, sater, turşuotu) ekstraktı ve dört baharat (adaçayı, mercanköşk, sater, turşuotu) uçucu yağının antifungal etkileri, in vitro’da belirlenmiştir. Test fungusları olarak, Alternaria solani, Colletotrichum coccodes, Fusarium oxysporum f. sp melonis ve Rhizoctonia solani seçilmiştir. Ekstraktlar 1 ml/100 ml ve 2 ml/100 ml besiyeri dozunda,uçucu yağlar ise 0.1 ml/petri ve 0.2 ml/petri dozunda uygulanmıştır. Uçucu yağlarla yüksek oranda engelleme görülürken ekstraktlarda mercanköşk ve sater hariç etki düşük çıkmıştır. Kapari ve turşuotunun ekstraktları Alternaria solani ve Colletetrichum coccodes’in misel gelişimlerini teşvik etmişlerdir. 

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Nuh Boyraz This is me

Musa Özcan This is me

Publication Date December 1, 1997
Published in Issue Year 1997 Volume: 22 Issue: 6

Cite

APA Boyraz, N. ., & Özcan, M. . (1997). Bitki Patojeni Funguslara Bazı Yerli Baharat Ekstrakt ve Uçucu Yağlarının Antifungal Etkileri. Gıda, 22(6).
AMA Boyraz N, Özcan M. Bitki Patojeni Funguslara Bazı Yerli Baharat Ekstrakt ve Uçucu Yağlarının Antifungal Etkileri. The Journal of Food. December 1997;22(6).
Chicago Boyraz, Nuh, and Musa Özcan. “Bitki Patojeni Funguslara Bazı Yerli Baharat Ekstrakt Ve Uçucu Yağlarının Antifungal Etkileri”. Gıda 22, no. 6 (December 1997).
EndNote Boyraz N, Özcan M (December 1, 1997) Bitki Patojeni Funguslara Bazı Yerli Baharat Ekstrakt ve Uçucu Yağlarının Antifungal Etkileri. Gıda 22 6
IEEE N. . Boyraz and M. . Özcan, “Bitki Patojeni Funguslara Bazı Yerli Baharat Ekstrakt ve Uçucu Yağlarının Antifungal Etkileri”, The Journal of Food, vol. 22, no. 6, 1997.
ISNAD Boyraz, Nuh - Özcan, Musa. “Bitki Patojeni Funguslara Bazı Yerli Baharat Ekstrakt Ve Uçucu Yağlarının Antifungal Etkileri”. Gıda 22/6 (December 1997).
JAMA Boyraz N, Özcan M. Bitki Patojeni Funguslara Bazı Yerli Baharat Ekstrakt ve Uçucu Yağlarının Antifungal Etkileri. The Journal of Food. 1997;22.
MLA Boyraz, Nuh and Musa Özcan. “Bitki Patojeni Funguslara Bazı Yerli Baharat Ekstrakt Ve Uçucu Yağlarının Antifungal Etkileri”. Gıda, vol. 22, no. 6, 1997.
Vancouver Boyraz N, Özcan M. Bitki Patojeni Funguslara Bazı Yerli Baharat Ekstrakt ve Uçucu Yağlarının Antifungal Etkileri. The Journal of Food. 1997;22(6).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/