BibTex RIS Cite

Importance of Cellulose Containing Food for Health (in Turkish)

Year 1980, Volume: 5 Issue: 3, - , 01.06.1980

Abstract

  Modern bilim selülozun sağlık yönünden büyük hayati önemi olduğunu ortaya koymuştur. Şöyle ki; tehlikeli ve sinsi hastalıklardan olan damar sertliği, omur hastalıkları ve kalın bağırsak kanserinin oluşması olasılığını azaltmaktadır. Bitkisel kaynaklı yiyeceklerin vücut hazım sistemi salgıları ile parçalanıp beslenmede faydalanılamayan yapı taşlarına kabaca besinsel selüloz (lif) denmektedir. Bu maddeler grubu; hazmedilemeyen karbonhidratlar (pektin gibi) ve selüloz, hemiselülozlar ve lignin benzeri karbonhidrat yapısında olmayan bileşikleri içerir. Bu maddeler ham selüloz olarak mütalâa edilmemelidir. Ancak gıda tabelalarında bunlar öteden beri ham selüloz kapsamında düşünülmüşlerdir. Halbuki ham selüloz; yukarıda anılan gruptaki maddelerin sıcak sülfürik asit, baz, etanol ve diğer fizyolojik olmayan kimyasal maddelerle yakılmasından arta kalan kısımdır. Bu nedenle, ham selüloz ve besinsel selüloz terimleri birbirleri yerine kullanılmamalıdırlar. Gerçekten de bu iki madde birbirlerinden çok farklılık gösterirler. Bitkisel kaynaklı yiyeceklerde bulunan toplam besinsel selülozun beşte biri veya yarısı ham selüloz yapısındadır.   

Selüloz İçeren Gıdaların Sağlık Açısından Önemi

Year 1980, Volume: 5 Issue: 3, - , 01.06.1980

Abstract

  Modern bilim selülozun sağlık yönünden büyük hayati önemi olduğunu ortaya koymuştur. Şöyle ki; tehlikeli ve sinsi hastalıklardan olan damar sertliği, omur hastalıkları ve kalın bağırsak kanserinin oluşması olasılığını azaltmaktadır. Bitkisel kaynaklı yiyeceklerin vücut hazım sistemi salgıları ile parçalanıp beslenmede faydalanılamayan yapı taşlarına kabaca besinsel selüloz (lif) denmektedir. Bu maddeler grubu; hazmedilemeyen karbonhidratlar (pektin gibi) ve selüloz, hemiselülozlar ve lignin benzeri karbonhidrat yapısında olmayan bileşikleri içerir. Bu maddeler ham selüloz olarak mütalâa edilmemelidir. Ancak gıda tabelalarında bunlar öteden beri ham selüloz kapsamında düşünülmüşlerdir. Halbuki ham selüloz; yukarıda anılan gruptaki maddelerin sıcak sülfürik asit, baz, etanol ve diğer fizyolojik olmayan kimyasal maddelerle yakılmasından arta kalan kısımdır. Bu nedenle, ham selüloz ve besinsel selüloz terimleri birbirleri yerine kullanılmamalıdırlar. Gerçekten de bu iki madde birbirlerinden çok farklılık gösterirler. Bitkisel kaynaklı yiyeceklerde bulunan toplam besinsel selülozun beşte biri veya yarısı ham selüloz yapısındadır.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Ömer Lütfi Gürses This is me

Publication Date June 1, 1980
Published in Issue Year 1980 Volume: 5 Issue: 3

Cite

APA Gürses, Ö. L. . (1980). Selüloz İçeren Gıdaların Sağlık Açısından Önemi. Gıda, 5(3).
AMA Gürses ÖL. Selüloz İçeren Gıdaların Sağlık Açısından Önemi. The Journal of Food. June 1980;5(3).
Chicago Gürses, Ömer Lütfi. “Selüloz İçeren Gıdaların Sağlık Açısından Önemi”. Gıda 5, no. 3 (June 1980).
EndNote Gürses ÖL (June 1, 1980) Selüloz İçeren Gıdaların Sağlık Açısından Önemi. Gıda 5 3
IEEE Ö. L. . Gürses, “Selüloz İçeren Gıdaların Sağlık Açısından Önemi”, The Journal of Food, vol. 5, no. 3, 1980.
ISNAD Gürses, Ömer Lütfi. “Selüloz İçeren Gıdaların Sağlık Açısından Önemi”. Gıda 5/3 (June 1980).
JAMA Gürses ÖL. Selüloz İçeren Gıdaların Sağlık Açısından Önemi. The Journal of Food. 1980;5.
MLA Gürses, Ömer Lütfi. “Selüloz İçeren Gıdaların Sağlık Açısından Önemi”. Gıda, vol. 5, no. 3, 1980.
Vancouver Gürses ÖL. Selüloz İçeren Gıdaların Sağlık Açısından Önemi. The Journal of Food. 1980;5(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/