BibTex RIS Cite

Use of Enzyme in the Production of Canned Grapefruit Segment: I. Peeling (Turkish with English Abstract)

Year 2009, Volume: 34 Issue: 1, 21 - 28, 01.02.2009

Abstract

This study was undertaken to investigate the effects of enzymatic removal of peel and segment membrane in the production of Canned Grapefruit Segment. Firstly optimum conditions for the penetration of enzyme solution into fruit peel were determined. Then, effects of enzyme solution applications on peeling operations were investigated. For peeling; keeping the fruits in water at 95 °C for 5 minutes, removal of the peel around the stem end, scoring the peels of the fruits and keeping the fruits in Peelzym II solution of 0.5% conc. or water under 1.76 kg/cm2 pressure for 60 seconds were found to be suitable for efficiency of the process and quality of the product.

Altıntop Dilim Konservesi Üretiminde Enzim Kullanımı: I. Kabuk Soyma

Year 2009, Volume: 34 Issue: 1, 21 - 28, 01.02.2009

Abstract

Bu çalışmada; altıntop dilim konservesi yapımında kabuk soyma ve dilim zarının uzaklaştırılması amaçlarıyla enzim çözeltisi kullanılmasının etkileri araştırılmıştır. Bunun için: önce, çözeltinin meyve kabuğu içine nüfuz ettirilmesi amacıyla uygulanabilecek uygun işlemler, sonra da, enzim çözeltisi uygulamasının kabuk soyma işlemleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Kabuk soyma işleminde meyvenin; 95 °C sıcaklıktaki suda 5 dakika bekletildikten sonra kapak açma ve kabuk çizme işlemlerini takiben, su ya da %0.5 düzeyindeki Peelzym II çözeltisi içine konulan meyvelerin 1.76 kg/cm2 (25 psi) basınç altında 60 saniye süreyle işleme tabi tutulmasının, hem işlemin etkinliği hem de son ürünün kalitesi açısından uygun olabileceği sonucuna varılmıştır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Osman Kola This is me

Cemal Kaya This is me

M. Sertaç Özer This is me

Ali Altan This is me

Publication Date February 1, 2009
Published in Issue Year 2009 Volume: 34 Issue: 1

Cite

APA Kola, O. ., Kaya, C. ., Özer, M. S. ., Altan, A. . (2009). Altıntop Dilim Konservesi Üretiminde Enzim Kullanımı: I. Kabuk Soyma. Gıda, 34(1), 21-28.
AMA Kola O, Kaya C, Özer MS, Altan A. Altıntop Dilim Konservesi Üretiminde Enzim Kullanımı: I. Kabuk Soyma. The Journal of Food. February 2009;34(1):21-28.
Chicago Kola, Osman, Cemal Kaya, M. Sertaç Özer, and Ali Altan. “Altıntop Dilim Konservesi Üretiminde Enzim Kullanımı: I. Kabuk Soyma”. Gıda 34, no. 1 (February 2009): 21-28.
EndNote Kola O, Kaya C, Özer MS, Altan A (February 1, 2009) Altıntop Dilim Konservesi Üretiminde Enzim Kullanımı: I. Kabuk Soyma. Gıda 34 1 21–28.
IEEE O. . Kola, C. . Kaya, M. S. . Özer, and A. . Altan, “Altıntop Dilim Konservesi Üretiminde Enzim Kullanımı: I. Kabuk Soyma”, The Journal of Food, vol. 34, no. 1, pp. 21–28, 2009.
ISNAD Kola, Osman et al. “Altıntop Dilim Konservesi Üretiminde Enzim Kullanımı: I. Kabuk Soyma”. Gıda 34/1 (February 2009), 21-28.
JAMA Kola O, Kaya C, Özer MS, Altan A. Altıntop Dilim Konservesi Üretiminde Enzim Kullanımı: I. Kabuk Soyma. The Journal of Food. 2009;34:21–28.
MLA Kola, Osman et al. “Altıntop Dilim Konservesi Üretiminde Enzim Kullanımı: I. Kabuk Soyma”. Gıda, vol. 34, no. 1, 2009, pp. 21-28.
Vancouver Kola O, Kaya C, Özer MS, Altan A. Altıntop Dilim Konservesi Üretiminde Enzim Kullanımı: I. Kabuk Soyma. The Journal of Food. 2009;34(1):21-8.

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/