In edible oil, in order to corporate of fatty acid esterification methods, BF3-methanol (Bor Triflorür Methanol sealed tube direct methylation, transesterification with TMSH (trimethylsulphoniumhydroxide) and Na-methoxide (Natrium Methoxide, CH3NaO) methods were taken up. These methods were applied to olive oil, sunflower oil, margarine samples and mixed pure fatty acid analytic standards. Palmitic, stearic, oleic and linoleic acid amount which were found at the and of analysis in olive oil, sunflower oil and margarine samples were analysed statistically, according to two factorial experimental design in randomized plots and each treatment consist of five replicates. In the study of mixed pure fatty add analytic standards, palmitic, stearic, oleic and linoleic acid were analyzed statistically according to experimental design in randomized plots and each treatment consist of three replicates (Düzgüneş, 1975, Turan 1991). The values that were found important to variance analysis were grouped according to Duncan test (p>0.05).
Yemeklik yağlarda, yağ asitleri esterleştirme yöntemlerinin karşılaştırılması amacıyla, BF3-metanol (Bor Triflorür Metanol), ampulde direkt metilasyon, TMSH (trimethylsulphonium hydroxide) ve Na-metoksit (Sodyum Metoksit, CH3NaO) yöntemi olmak üzere dört farklı esterleştirme yöntemi ele alınmıştır. Zeytinyağı, ayçiçekyağı, margarin örnekleri ve saf yağ asitleri analitik standart karışımlarına bu yöntemler uygulanmıştır. Zeytinyağı, ayçiçekyağı ve margarin örneklerinde analiz sonucu bulunan palmitik, stearik, oleik ve linoleik asit miktarları istatistiki yöntemlerden tesadüf parsellerinde iki faktörlü deneme desenine göre her uygulamada beş tekerrürlü olarak analiz edilmiştir. Yağ asitleri analitik standart karışımları ile yapılan çalışmada palmitik, stearik, oleik ve linoleik asit tesadüf parselleri deneme desenine göre her bir uygulamada üç tekerrürlü olarak analiz edilmiştir (Düzgüneş 1975, Turan 1991). Varyans analizi sonucunda önemli bulunanlara Duncan testi (p>0.05) uygulanarak gruplandırmalar yapılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | February 1, 1998 |
Published in Issue | Year 1998 Volume: 23 Issue: 1 |