BibTex RIS Cite

Mayaların Gelişmesi Üzerine Baharatların Etkisi

Year 1988, Volume: 13 Issue: 2, - , 01.04.1988

Abstract

Biberiye, defne, dereotu, hardal, kekik, kereviz, kırmızıbiber, maydanoz, nane ve tarhun ile benzoik asit, sorbik asit ve tuzun gıdalarla ilgili 7 mayanın gelişmesi üzerine etkileri iki farklı pH ortamında incelenmiştir. Tuz ihtiva eden farklı baharat kombinasyonlarının etkisi de, üç değişik sıcaklıkta denenmiştir. Baharatlardan biberiye ve kekik, diğerlerine göre daha fazla inhibitör etkili bulunmuştur. Benzoik ve sorbik asit ise, önemli ölçüde daha çok etkili olmuşlardır. Tuzun, ancak yüksek miktarları tesir göstermiştir. Bununla birlikte, baharatlar ve koruyucuların maya gelişmesini engelleyici etkileri maya türüne, pH’ya, sıcaklığa ve baharat kombinasyonuna bağlı olarak değişik olabilmektedir. Genel olarak, denenen materyale karşı Hansenula anomola ve Saccharomyces cerevisiae’nin daha hassas, Candida’lar ile Pichia membranaefaciens’in daha dayanıklı olduğu görülmüştür.   

Effect of Spices on Yeast Growth (Turkish with English Abstract)

Year 1988, Volume: 13 Issue: 2, - , 01.04.1988

Abstract

Rosemary, laurel, dill, mustard, oregano, celery, red pepper, parsley, spearmint and tarragon, and benzoic acid, sorbic acid, sodium chloride were tested for their inhibitory effects on seven yeasts. The effects of different spice combinations on yeasts at three temperatures were also evaluated. The results were also evaluated. The results were tabulated. Of spices, rosemary and oregano were relatively more inhibitory. Combination of several spices increased this effect. Sensitivity of yeasts to spices and preservatives varied with some factors (pH, yeast strain, presence of salt, temperature). Of tested yeasts, H. anomola and S. cerevisiae were sensitive, Candida spp and P. membranaefaciens were resistive, in general.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Merih Kıvanç This is me

Atillâ Akgül This is me

Publication Date April 1, 1988
Published in Issue Year 1988 Volume: 13 Issue: 2

Cite

APA Kıvanç, M. ., & Akgül, A. . (1988). Mayaların Gelişmesi Üzerine Baharatların Etkisi. Gıda, 13(2).
AMA Kıvanç M, Akgül A. Mayaların Gelişmesi Üzerine Baharatların Etkisi. The Journal of Food. April 1988;13(2).
Chicago Kıvanç, Merih, and Atillâ Akgül. “Mayaların Gelişmesi Üzerine Baharatların Etkisi”. Gıda 13, no. 2 (April 1988).
EndNote Kıvanç M, Akgül A (April 1, 1988) Mayaların Gelişmesi Üzerine Baharatların Etkisi. Gıda 13 2
IEEE M. . Kıvanç and A. . Akgül, “Mayaların Gelişmesi Üzerine Baharatların Etkisi”, The Journal of Food, vol. 13, no. 2, 1988.
ISNAD Kıvanç, Merih - Akgül, Atillâ. “Mayaların Gelişmesi Üzerine Baharatların Etkisi”. Gıda 13/2 (April 1988).
JAMA Kıvanç M, Akgül A. Mayaların Gelişmesi Üzerine Baharatların Etkisi. The Journal of Food. 1988;13.
MLA Kıvanç, Merih and Atillâ Akgül. “Mayaların Gelişmesi Üzerine Baharatların Etkisi”. Gıda, vol. 13, no. 2, 1988.
Vancouver Kıvanç M, Akgül A. Mayaların Gelişmesi Üzerine Baharatların Etkisi. The Journal of Food. 1988;13(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/