Starter cultures are used in the production of a wide variety of fermented products to achieve hygienic products with standard flavour, aroma and consistency. During the production, the properties of the starter cultures are critically important besides the technological process parameters. For this reason, active cultures with high growth potential and physiological yield, which are resistant to bacteriophages and are not lysogenic, must be preferred. Although it provides products with standard quality, utilizing starter cultures introduced the bacteriophage problem. ere have been many attempts to investigate whether the contamination results from the lysogenic strains or the raw milk. In order to prevent the phage problem, rotation programs, cleaning and disinfection are implemented and direct set cultures and phage inhibitor mediums are used. Besides, some cultures may show resistance to phages due to having one of the four resistance mechanisms which are phage adsorption, inhibition of DNA injection, abortive infection and restriction/modification systems. ese phages which are either virulent or temperent, have two types of life cycles in their hosts, namely lytic or lysogenic. rough out these life cycles, each individual phage has its specific growth parameters.
S. thermophilus Lb. bulgaricus litic cycle lysogenic cycle phage defense mechanism replication parameters
Starter kültürler standart tat, aroma ve kıvama sahip hijyenik ürünlerin eldesi için yogurt dahil birçok fermente ürünün üretiminde kullanılmaktadır. Üretim sırasında, teknolojik proses parametrelerinin yanında starter olarak kullanılan kültürlerin tasıdıkları özellikler çok büyük önem tasımaktadır. Bu nedenle üreme yetenekleri ve fizyolojik verimlilikleri yüksek, bakteriyofajlara dirençli, lizogen olmayan aktif kültürler seçilmektedir. Starter kültür kullanımı standart kalitede ürün eldesini saglamıs olsa da faj problemini de beraberinde getirmistir. Faj sorunu ile sıklıkla karsılasılması, bu fajların kontaminasyon kaynaklarının lizogen suslar mı yoksa çig süt mü oldugu arastırılmasına neden olmustur. Faj probleminin önüne geçilmesi amacı ile rotasyon programları, temizlik, dezenfeksiyon uygulanmakta, direkt set kültürler ve faj inhibitör ortamları kullanılmaktadır. Ayrıca bazı kültürler fajlara karsı; faj adsorbsiyonunun ve DNA injeksiyonunun engellenmesi, abortif infeksiyon ve restriksiyon/modifikasyon sistemleri olmak üzere toplam dört adet faj direnç mekanizmasından birini tasıyabilmektedirler. Virülent veya temperent karakterde olan bu fajların, konakçıları üzerinde sırasıyla litik ve lizogenik olmak üzere iki tip yasam sekli vardır. Bu yasam döngülerinin basından sonuna kadar fajların her birine özgü olan gelisme parametreleri bulunmaktadır.
S. thermophilus Lb. bulgaricus litik döngü lizogenik döngü faj direnç sistemleri replikasyon parametreleri
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2009 |
Published in Issue | Year 2009 Volume: 34 Issue: 2 |