BibTex RIS Cite

A Research on Ascorbic Loss of Boiled and Baked Potatoes (in Turkish)

Year 1981, Volume: 6 Issue: 3, - , 01.06.1981

Abstract

Bu çalışmada saptanan verilere göre, evde tüketime hazırlama biçiminin patateslerin askorbik asit düzeylerinde farklılıklar meydana getirdiği sonucuna varılabilmiştir. Fırında pişirilen patateslerdeki askorbik asit yitiminin, suda haşlananlardakinden yüksek olduğu saptanmıştır. Genel olarak pişirme sonucunda, çiğ patateslere göre %17.5 (askorbik nicelikleri yaş ağırlık üzerinden hesaplandığında) ya da %26 (askorbik asit nicelikleri kurumadde üzerinden hesaplandığında) yitim meydana geldiği söylenebilir. Bununla beraber, pişirilen patateslerin insanın günlük en az Vitamin C gereksiniminin 2/3’ünü karşılayabildiği belirtilebilir. Patateslerin geniş halk yığınlarının, özellikle dar gelirlilerin bütün yıl boyunca diğer besinlere oranla nispeten daha çok tükettiği bir ana besin olması, bu durumun önemini vurgulamaktadır.

Suda Haşlanan ve Fırında Pişirilen Patateslerde Askorbik Yitimi Üzerinde Araştırma

Year 1981, Volume: 6 Issue: 3, - , 01.06.1981

Abstract

Bu çalışmada saptanan verilere göre, evde tüketime hazırlama biçiminin patateslerin askorbik asit düzeylerinde farklılıklar meydana getirdiği sonucuna varılabilmiştir. Fırında pişirilen patateslerdeki askorbik asit yitiminin, suda haşlananlardakinden yüksek olduğu saptanmıştır. Genel olarak pişirme sonucunda, çiğ patateslere göre %17.5 (askorbik nicelikleri yaş ağırlık üzerinden hesaplandığında) ya da %26 (askorbik asit nicelikleri kurumadde üzerinden hesaplandığında) yitim meydana geldiği söylenebilir. Bununla beraber, pişirilen patateslerin insanın günlük en az Vitamin C gereksiniminin 2/3’ünü karşılayabildiği belirtilebilir. Patateslerin geniş halk yığınlarının, özellikle dar gelirlilerin bütün yıl boyunca diğer besinlere oranla nispeten daha çok tükettiği bir ana besin olması, bu durumun önemini vurgulamaktadır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Fevzi Keleş This is me

Publication Date June 1, 1981
Published in Issue Year 1981 Volume: 6 Issue: 3

Cite

APA Keleş, F. . (1981). Suda Haşlanan ve Fırında Pişirilen Patateslerde Askorbik Yitimi Üzerinde Araştırma. Gıda, 6(3).
AMA Keleş F. Suda Haşlanan ve Fırında Pişirilen Patateslerde Askorbik Yitimi Üzerinde Araştırma. The Journal of Food. June 1981;6(3).
Chicago Keleş, Fevzi. “Suda Haşlanan Ve Fırında Pişirilen Patateslerde Askorbik Yitimi Üzerinde Araştırma”. Gıda 6, no. 3 (June 1981).
EndNote Keleş F (June 1, 1981) Suda Haşlanan ve Fırında Pişirilen Patateslerde Askorbik Yitimi Üzerinde Araştırma. Gıda 6 3
IEEE F. . Keleş, “Suda Haşlanan ve Fırında Pişirilen Patateslerde Askorbik Yitimi Üzerinde Araştırma”, The Journal of Food, vol. 6, no. 3, 1981.
ISNAD Keleş, Fevzi. “Suda Haşlanan Ve Fırında Pişirilen Patateslerde Askorbik Yitimi Üzerinde Araştırma”. Gıda 6/3 (June 1981).
JAMA Keleş F. Suda Haşlanan ve Fırında Pişirilen Patateslerde Askorbik Yitimi Üzerinde Araştırma. The Journal of Food. 1981;6.
MLA Keleş, Fevzi. “Suda Haşlanan Ve Fırında Pişirilen Patateslerde Askorbik Yitimi Üzerinde Araştırma”. Gıda, vol. 6, no. 3, 1981.
Vancouver Keleş F. Suda Haşlanan ve Fırında Pişirilen Patateslerde Askorbik Yitimi Üzerinde Araştırma. The Journal of Food. 1981;6(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/