Bu çalışmada, Capsicum annuum tipi biberin farklı doymuş tuz çözeltilerindeki su aktivitesi ve nem içerikleri incelenmiştir. Capsicum annuum’un sorpsiyon izotermleri, üç farklı sıcaklıktaki (30 oC, 45 oC ve 60 oC), %10 ile %98 arasındaki bağıl hava neminde gravimetrik yöntem kullanılarak belirlenmiştir. Ürünün, nem içeriği satış standartlarında olduğu gibi kullanılmış ve bu belirli nem değerinin altında mikrobiyel bozunmanın olmadığı kabul edilmiştir. Her bir sıcaklıktaki deneysel veriler için, lineer olmayan regresyon tekniği kullanılarak en iyi bağıntı belirlenmiştir. Böylece, bu denklem denge nem içeriği (EMC) ve bağıl denge nemi (ERH) arasındaki bu bağıntı yeni bir model olarak verilebilir. Daha sonra, bu deneysel veriler Oswin, GAB, Modified Henderson, Halsey ve Modified Halsey gibi bazı modellere uygulanmıştır. Bu modellerin birbiriyle karşılaştırılması için istatistiksel parametreler kullanılmış ve bu sorpsiyon izotermleri arasında en iyi uyan model araştırılmıştır. GAB modeli verilen sıcaklık aralığında sorpsiyon izotermi en iyi tanımlayan modeldir. Ayrıca, deney sonuçları göz önünde bulundurularak GAB modelinden daha iyi bir model önerilmiştir.
Bu çalışmada, Capsicum annuum tipi biberin farklı doymuş tuz çözeltilerindeki su aktivitesi ve nem içerikleri incelenmiştir. Capsicum annuum’un sorpsiyon izotermleri, üç farklı sıcaklıktaki (30 oC, 45 oC ve 60 oC), %10 ile %98 arasındaki bağıl hava neminde gravimetrik yöntem kullanılarak belirlenmiştir. Ürünün, nem içeriği satış standartlarında olduğu gibi kullanılmış ve bu belirli nem değerinin altında mikrobiyel bozunmanın olmadığı kabul edilmiştir. Her bir sıcaklıktaki deneysel veriler için, lineer olmayan regresyon tekniği kullanılarak en iyi bağıntı belirlenmiştir. Böylece, bu denklem denge nem içeriği (EMC) ve bağıl denge nemi (ERH) arasındaki bu bağıntı yeni bir model olarak verilebilir. Daha sonra, bu deneysel veriler Oswin, GAB, Modified Henderson, Halsey ve Modified Halsey gibi bazı modellere uygulanmıştır. Bu modellerin birbiriyle karşılaştırılması için istatistiksel parametreler kullanılmış ve bu sorpsiyon izotermleri arasında en iyi uyan model araştırılmıştır. GAB modeli verilen sıcaklık aralığında sorpsiyon izotermi en iyi tanımlayan modeldir. Ayrıca, deney sonuçları göz önünde bulundurularak GAB modelinden daha iyi bir model önerilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2009 |
Published in Issue | Year 2009 Volume: 34 Issue: 4 |