BibTex RIS Cite

Kefir (in Turkish)

Year 1981, Volume: 6 Issue: 4, - , 01.08.1981

Abstract

Kefir çok eski bir fermente süt mamülü olup, hammaddesi keçi, koyun ve inek sütüdür. %0.6-0.8 alkol içermesi nedeniyle fermente süt içkisi olarak tanınır. Günümüzde kefirin birçok hastalıklar üzerindeki iyileştirici etkisinden dolayı önemi artmıştır. Kefir üretiminde fermantasyonu sağlamak üzere kefir tanelerinden yararlanılır. Kefir taneleri sarımtırak renkte olup takriben bezelye büyüklüğündedir. Bu taneler kazein ve birbirleri ile ortaklaşa yaşayan mikroorganizmaların meydana getirdiği jelatinimsi kolonilerden oluşmuştur. Bu kolonilerin florasına bakteri ve mayalar hakimdir. Kefir üretiminde kullanılacak sütler homojenize ve ısıtma işlemlerine tabi tutulduktan sonra, kefir taneleri kullanılarak hazırlanan bulk starter ilave edilerek inkübasyona alınır. Bu evrede, laktik asit, alkol CO2 oluşmakta, kefir özel maya tat ve aroması kazanmaktadır. İnkübasyondan sonra olgunlaştırılarak paketlenen kefir tüketime sunulmaya hazır hale gelir.   

Kefir

Year 1981, Volume: 6 Issue: 4, - , 01.08.1981

Abstract

Kefir çok eski bir fermente süt mamülü olup, hammaddesi keçi, koyun ve inek sütüdür. %0.6-0.8 alkol içermesi nedeniyle fermente süt içkisi olarak tanınır. Günümüzde kefirin birçok hastalıklar üzerindeki iyileştirici etkisinden dolayı önemi artmıştır. Kefir üretiminde fermantasyonu sağlamak üzere kefir tanelerinden yararlanılır. Kefir taneleri sarımtırak renkte olup takriben bezelye büyüklüğündedir. Bu taneler kazein ve birbirleri ile ortaklaşa yaşayan mikroorganizmaların meydana getirdiği jelatinimsi kolonilerden oluşmuştur. Bu kolonilerin florasına bakteri ve mayalar hakimdir. Kefir üretiminde kullanılacak sütler homojenize ve ısıtma işlemlerine tabi tutulduktan sonra, kefir taneleri kullanılarak hazırlanan bulk starter ilave edilerek inkübasyona alınır. Bu evrede, laktik asit, alkol CO2 oluşmakta, kefir özel maya tat ve aroması kazanmaktadır. İnkübasyondan sonra olgunlaştırılarak paketlenen kefir tüketime sunulmaya hazır hale gelir.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Celalettin Koçak This is me

Asuman Gürsel This is me

Publication Date August 1, 1981
Published in Issue Year 1981 Volume: 6 Issue: 4

Cite

APA Koçak, C. ., & Gürsel, A. . (1981). Kefir. Gıda, 6(4).
AMA Koçak C, Gürsel A. Kefir. The Journal of Food. August 1981;6(4).
Chicago Koçak, Celalettin, and Asuman Gürsel. “Kefir”. Gıda 6, no. 4 (August 1981).
EndNote Koçak C, Gürsel A (August 1, 1981) Kefir. Gıda 6 4
IEEE C. . Koçak and A. . Gürsel, “Kefir”, The Journal of Food, vol. 6, no. 4, 1981.
ISNAD Koçak, Celalettin - Gürsel, Asuman. “Kefir”. Gıda 6/4 (August 1981).
JAMA Koçak C, Gürsel A. Kefir. The Journal of Food. 1981;6.
MLA Koçak, Celalettin and Asuman Gürsel. “Kefir”. Gıda, vol. 6, no. 4, 1981.
Vancouver Koçak C, Gürsel A. Kefir. The Journal of Food. 1981;6(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/