Wild mustard seed was evaluated for moisture, crude ash, protein, oil and fiber, essential oil, allyl isothiocyanate, weight of 1000 seeds and seed size. Relative density, refractive index, free fatty acids, values of peroxide, iodine saponification value and unsaponifiables were determined in the seeds oil. 95.40% allyl isothiocyanate in essential oil (%0.25) and 29.62% oleic, 24.18% linoleic, 20.65% erusic and 16.52% linolenic acids as main ones in the oil (22.52%) were identified by gas chromatography. Key Word: Wild mustard, Sinapis arvensis L. Cruciferae, physical properties, chemical composition, fatty acids composition and essential oil.
Tohum örneğinde bin tane ağırlığı ve irilik, su, ham kül, protein, yağ ve selüloz uçucu yağ miktarları belirlenmiştir. Tohum yağında nispi yoğunluk, kırılma indisi, serbest yağ asitleri, peroksit sayısı, iyot sayısı, sabunlaşma sayısı ve sabunlaşmayan madde tayin edilmiştir. Gaz kromatografisi yöntemiyle %0.25 uçucu yağda %95.40 allil izotiyosiyanat, %22.52 sabit yağda başlıca; %29.62 oleik, %24.18 linoleik, %20.65 erüsik ve %16.52 linolenik asitler saptanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 1, 1998 |
Published in Issue | Year 1998 Volume: 23 Issue: 4 |