Bu araştırma Erzurum ili merkezinde tüketilen 12 adet süzme bal örneği üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada kullanılan ballardan 5, 6 ve 10 nolu örnek bizzat üreticilerden diğer örnekler ise farklı satıcılardan alınmıştır. Örneklere ait laboratuvar analizleri ve uygulanan testler sonucu aşağıdaki bulgular saptanmıştır. 1- Süzme ballarda su oranı %15.48-18.39 arasında değişmiş ve ortalama %16.83 bulunmuştur. 2- Toplam kurumadde %81.61-84.52 arasında değişme göstermiş ve ortalama %83.17 olmuştur. 3- İnvert şeker oranı %62.38-73.68 arasında değişmiş ve ortalama %68.33 olarak saptanmıştır. 4- Toplam şeker oranı %72.22-76.42 arasında değişim göstermiş ve ortalama %74.44 olmuştur. 5- Sakkaroz oranı ise %2.50-6.81 arasında değişmiş ve ortalama %5.78 bulunmuştur. 6- pH değerleri 4.06-4.67 arasında değişmiş ve ortalama 4.32 olarak saptanmıştır. 7- Toplam asitlik %0.11-0.26 arasında değişim göstermiş ve ortalama %0.16 olmuştur. 8- Kül oranı %0.06-0.38 arasında değişmiş ve ortalama %0.11 bulunmuştur. 9- Örneklerin çökelti hacmi 0.4-1.4 ml arasında değişmiş ve ortalama 0.8 ml olarak saptanmıştır. 10- Örneklere uygulanan Fiehe ve Erythrodextrin testlerinde herhangi bir bulguya rastlanmamasına karşın Diastase test uygulamasında 3, 7, 8 ve 12 nolu bal örneklerinde mavi renk saptanmıştır.
Bu araştırma Erzurum ili merkezinde tüketilen 12 adet süzme bal örneği üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada kullanılan ballardan 5, 6 ve 10 nolu örnek bizzat üreticilerden diğer örnekler ise farklı satıcılardan alınmıştır. Örneklere ait laboratuvar analizleri ve uygulanan testler sonucu aşağıdaki bulgular saptanmıştır. 1- Süzme ballarda su oranı %15.48-18.39 arasında değişmiş ve ortalama %16.83 bulunmuştur. 2- Toplam kurumadde %81.61-84.52 arasında değişme göstermiş ve ortalama %83.17 olmuştur. 3- İnvert şeker oranı %62.38-73.68 arasında değişmiş ve ortalama %68.33 olarak saptanmıştır. 4- Toplam şeker oranı %72.22-76.42 arasında değişim göstermiş ve ortalama %74.44 olmuştur. 5- Sakkaroz oranı ise %2.50-6.81 arasında değişmiş ve ortalama %5.78 bulunmuştur. 6- pH değerleri 4.06-4.67 arasında değişmiş ve ortalama 4.32 olarak saptanmıştır. 7- Toplam asitlik %0.11-0.26 arasında değişim göstermiş ve ortalama %0.16 olmuştur. 8- Kül oranı %0.06-0.38 arasında değişmiş ve ortalama %0.11 bulunmuştur. 9- Örneklerin çökelti hacmi 0.4-1.4 ml arasında değişmiş ve ortalama 0.8 ml olarak saptanmıştır. 10- Örneklere uygulanan Fiehe ve Erythrodextrin testlerinde herhangi bir bulguya rastlanmamasına karşın Diastase test uygulamasında 3, 7, 8 ve 12 nolu bal örneklerinde mavi renk saptanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 1982 |
Published in Issue | Year 1982 Volume: 7 Issue: 3 |