Immunological methods can be used for the detection of antigens and antibodies both qualitatively and quantitatively. Antigens can react with antibodies which are prepared against antigens. Due to the specification of antigen-antibody reaction, suitable probes must be provided to find antibody’s antigen. The quality of antibody used and its specify to antigen is important to the reliability of the immunological test. Selective-immunological test techniques are getting more important in food analyses. Recently, in dairy technology, ELISA method, as an immunological test, is used for the detection of existence of cow’s milk in sheep’s and goat’s milk and products in addition to detection of various microorganisms, antibiotics, sulfonamids etc.
İmmunolojik yöntemler antijen ve antikorların kalitatif ve kantitatif tesbitini sağlamaktadır. Antijenler kendilerine karşı hazırlanmış antikorlar ile reaksiyona girebilmektedir. Antijen-antikor reaksiyonunun spesifik olmasından dolayı reaksiyonda antikorların kendi antijenlerini bulabilmesi için ideal-uygun örneklerin reaksiyonu gerekir. İmmunolojik bir testin doğruluğu için kullanılan antikorun kalitesi yani antijenlere karşı olan spesifikasyonu çok önemlidir. Gıda maddeleri analizinde selektif-immunolojik test yöntemleri gittikçe artan bir önem kazanmaktadır. Süt ve ürünleri alanında ise son yıllarda çeşitli mikroorganizmaların antibiyotikler, sülfonamitler vb. tespiti yanında, koyun ve keçi sütü veya ürünlerinde inek sütü varlığının belirlenmesi için immunolojik bir test olan ELISA testinden yararlanılmaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | February 1, 1999 |
Published in Issue | Year 1999 Volume: 24 Issue: 1 |