BibTex RIS Cite

Mycotoxin Profiles of Turkish Agricultural Mycoflora (Turkish with English Abstract)

Year 1999, Volume: 24 Issue: 2, - , 01.04.1999

Abstract

Mycotoxin profiles of 819 mould cultures from 1560 mould species, isolated from various Turkish agricultural and foodstuffs was investigated. In this context, 40 different mould species were screened qualitatively for 31 different mycotoxins by using Thin Layer Chromatography technique. A total of 3456 analyses was conducted and it has been observed that 16.20% of the moulds showed toxic properties, whereas 81.36% and 2.46% of the moulds were nontoxic and suspected respectively.

Türkiye’nin Tarımsal Mikoflorasının Mikotoksin Profilleri

Year 1999, Volume: 24 Issue: 2, - , 01.04.1999

Abstract

Çalışmamızda ülkemize özgü çeşitli gıda gruplarından ve tarımsal ürünlerden izole edilen 1560 küf kültürünün mikotoksin üretebilme özelliğine sahip 819 adedi, sekonder metabolitleri olan mikotoksinler yönünden incelemeye alınmıştır. Bu kapsamda 40 farklı küf türü, 31 aynı mikotoksin açısından İnce Tabaka Kromatografisi yöntemiyle kalitatif olarak taranmıştır. Sonuç olarak 3456 analiz bulgusu değerlendirilmiş olup, incelenen küflerin %16.20’sinin toksik özellik gösterdiği, %81.36’sının toksik olmadığı, %2.46’sının ise toksin üretimi açısından tartışılabilir özellikte olduğu belirlenmiştir. 

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Seminur Topal This is me

Necla Aran This is me

Ceyda Pembeci This is me

Publication Date April 1, 1999
Published in Issue Year 1999 Volume: 24 Issue: 2

Cite

APA Topal, S. ., Aran, N. ., & Pembeci, C. . (1999). Türkiye’nin Tarımsal Mikoflorasının Mikotoksin Profilleri. Gıda, 24(2).
AMA Topal S, Aran N, Pembeci C. Türkiye’nin Tarımsal Mikoflorasının Mikotoksin Profilleri. The Journal of Food. April 1999;24(2).
Chicago Topal, Seminur, Necla Aran, and Ceyda Pembeci. “Türkiye’nin Tarımsal Mikoflorasının Mikotoksin Profilleri”. Gıda 24, no. 2 (April 1999).
EndNote Topal S, Aran N, Pembeci C (April 1, 1999) Türkiye’nin Tarımsal Mikoflorasının Mikotoksin Profilleri. Gıda 24 2
IEEE S. . Topal, N. . Aran, and C. . Pembeci, “Türkiye’nin Tarımsal Mikoflorasının Mikotoksin Profilleri”, The Journal of Food, vol. 24, no. 2, 1999.
ISNAD Topal, Seminur et al. “Türkiye’nin Tarımsal Mikoflorasının Mikotoksin Profilleri”. Gıda 24/2 (April 1999).
JAMA Topal S, Aran N, Pembeci C. Türkiye’nin Tarımsal Mikoflorasının Mikotoksin Profilleri. The Journal of Food. 1999;24.
MLA Topal, Seminur et al. “Türkiye’nin Tarımsal Mikoflorasının Mikotoksin Profilleri”. Gıda, vol. 24, no. 2, 1999.
Vancouver Topal S, Aran N, Pembeci C. Türkiye’nin Tarımsal Mikoflorasının Mikotoksin Profilleri. The Journal of Food. 1999;24(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/