BibTex RIS Cite

A Study on the Chemical Composition of (Rapana thomasiana crosse) from the Black Sea (Turkish with English Abstract)

Year 1989, Volume: 14 Issue: 2, - , 01.04.1989

Abstract

The chemical composition of Rapana thomasiana crosse was investigated in this study. It has been determined as 75.92% water, 12.95% protein, 1.65% fat, 1.40% ash in the processed Rapana thomasiana crosse. The contents of Na, K, Zn, Cu, Mn and P were determined as 410, 165, 48, 26, 3, 0.65 mg/kg respectively. The distribution of fatty acids was also found as 10.02% palmitic acid, 47.31% linoleic acid, 17.80% linolenic acid, 23.75% arachidonic acid, 1.14 others.   

Karadeniz’de Avlanan Deniz Salyangozu (Rapana thomasiana crosse)’nun Kimyasal Bileşimi Üzerinde Araştırma

Year 1989, Volume: 14 Issue: 2, - , 01.04.1989

Abstract

Çalışmada deniz salyangozu (Rapana thomasiana crosse) nin bileşiminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Deniz salyangozunun ortalama %75.92 su, %12.95 protein, %1.64 yağ ve %1.40 kül içerdiği saptanmıştır. Na, K, Zn, Cu, Mn ve P miktarları sırasıyla 410, 165, 48, 26, 3 ve 0.65 mg/kg olarak belirlenmiştir. Yağ asitleri dağılımı ise ortalama olarak %10.02 palmitik asit, %47.31 linoleik asit, %17.80 linolenik asit, %23.73 araşidonik asit, %1.14 diğerleri olarak saptanmıştır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Nuray Kolsarıcı This is me

A. Hamdi Ertaş This is me

Publication Date April 1, 1989
Published in Issue Year 1989 Volume: 14 Issue: 2

Cite

APA Kolsarıcı, N. ., & Ertaş, A. H. . (1989). Karadeniz’de Avlanan Deniz Salyangozu (Rapana thomasiana crosse)’nun Kimyasal Bileşimi Üzerinde Araştırma. Gıda, 14(2).
AMA Kolsarıcı N, Ertaş AH. Karadeniz’de Avlanan Deniz Salyangozu (Rapana thomasiana crosse)’nun Kimyasal Bileşimi Üzerinde Araştırma. The Journal of Food. April 1989;14(2).
Chicago Kolsarıcı, Nuray, and A. Hamdi Ertaş. “Karadeniz’de Avlanan Deniz Salyangozu (Rapana Thomasiana crosse)’nun Kimyasal Bileşimi Üzerinde Araştırma”. Gıda 14, no. 2 (April 1989).
EndNote Kolsarıcı N, Ertaş AH (April 1, 1989) Karadeniz’de Avlanan Deniz Salyangozu (Rapana thomasiana crosse)’nun Kimyasal Bileşimi Üzerinde Araştırma. Gıda 14 2
IEEE N. . Kolsarıcı and A. H. . Ertaş, “Karadeniz’de Avlanan Deniz Salyangozu (Rapana thomasiana crosse)’nun Kimyasal Bileşimi Üzerinde Araştırma”, The Journal of Food, vol. 14, no. 2, 1989.
ISNAD Kolsarıcı, Nuray - Ertaş, A. Hamdi. “Karadeniz’de Avlanan Deniz Salyangozu (Rapana Thomasiana crosse)’nun Kimyasal Bileşimi Üzerinde Araştırma”. Gıda 14/2 (April 1989).
JAMA Kolsarıcı N, Ertaş AH. Karadeniz’de Avlanan Deniz Salyangozu (Rapana thomasiana crosse)’nun Kimyasal Bileşimi Üzerinde Araştırma. The Journal of Food. 1989;14.
MLA Kolsarıcı, Nuray and A. Hamdi Ertaş. “Karadeniz’de Avlanan Deniz Salyangozu (Rapana Thomasiana crosse)’nun Kimyasal Bileşimi Üzerinde Araştırma”. Gıda, vol. 14, no. 2, 1989.
Vancouver Kolsarıcı N, Ertaş AH. Karadeniz’de Avlanan Deniz Salyangozu (Rapana thomasiana crosse)’nun Kimyasal Bileşimi Üzerinde Araştırma. The Journal of Food. 1989;14(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/