This routine study investigated percentage of fat and heterogeneous tissue and spoilage of ready-for-consumption minced meat sold in the supermarkets in Bursa. Thus, how to minced meat serviceable to consumer as a “meats” had been determined. The lowest and the highest percentage of fat and heterogeneous tissue of ready-for-consumption minced meat were determined respectively, 6.580%, 24.600% and app. 12.800%, 4%, 20% and app. 11.13%. None of the samples were not noticed spoilage. As a result, standards and hygienic conditions were pointed out of the fat percentage and hygienic ready-for-consumption minced meat desirable for consumer.
Bursa’da süpermarketlerde tüketime sunulan hazır kıymaların içerdiği yağ oranı, kokuşma ve yabancı doku içeriği bu rutin çalışma ile incelendi. Böylece, tüketicinin satın aldığı kıymadan “Et” olarak ne ölçüde yararlanabildiği araştırıldı. Tüketime sunulan hazır kıymalarda yağ oranı en az %6.580, en fazla %24.600 ve ortalama %12.800; yabancı doku içeriği en düşük %4, en yüksek %20 ve ortalama %11.13 olarak belirlendi. Hiçbir örnekte kokuşma saptanamadı. Sonuç olarak, tüketicinin istediği oranda yağı içeren sağlıklı hazır kıymadan yararlanabilmesi için standartlar belirlenmeli ve yeterli hijyenik koşullar sağlanmalıdır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 1, 1989 |
Published in Issue | Year 1989 Volume: 14 Issue: 2 |