BibTex RIS Cite

Determination of Lard in Adulterated Beef Tallow by Gas Chromatography (Turkish with English Abstract)

Year 1999, Volume: 24 Issue: 3, - , 01.06.1999

Abstract

Each year a large amount of animal fats have been imported to Turkey in order to be used in food, cosmetic, textile, detergent, pharmaceutical and other chemical industries. However there is not any method to determine the purity of the animal fats which are either imported or produced locally. Thus the present study has been planned to overcome this deficiency. For this purpose, pure beef tallow and mixture of beef tallow with various ratios of  lard have been analysed by gaschromatographic (GC) method. The changes in general and 2-position fatty acids have been studied in relation to the increase in lard content. The results show that a method based on GC can be applied for determination of lard in the beef  tallow.

Sığır İçyağına Karıştırılan Domuz Yağının Gaz Kromatografisi ile Saptanması

Year 1999, Volume: 24 Issue: 3, - , 01.06.1999

Abstract

Türkiye’nin her yıl gıda, kozmetik, eczacılık, tekstil ve birçok kimya sanayii dalında kullanılmak üzere önemli miktarlarda hayvansal yağ ithal  edilmektedir. Ancak ithal edilen veya yurt içinde üretilen hayvansal yağların saflığı hakkında bilgi edinmemizi sağlayan herhangi bir yöntem bulunmamaktadır. Bu eksikliği belli ölçüde gidermek üzere sığır içyağının domuz yağı ile değişik oranlarda hazırlanan karışımlarına gaz-kromatografisi yöntemi uygulayarak, domuz yağ oranı artışıyla genel ve 2-yerleşimli yağ asitleri oranlarındaki değişiklikler araştırılmıştır. Çalışma sonuçları gaz kromatografisine dayalı bir yöntemin sığır içyağının domuz yağı ile katkılı olup olmadığının belirlenmesinde kullanılabileceğini göstermektedir. 

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

İssa Javidipour This is me

Aziz Tekin This is me

Gürol Ergin This is me

Publication Date June 1, 1999
Published in Issue Year 1999 Volume: 24 Issue: 3

Cite

APA Javidipour, İ. ., Tekin, A. ., & Ergin, G. . (1999). Sığır İçyağına Karıştırılan Domuz Yağının Gaz Kromatografisi ile Saptanması. Gıda, 24(3).
AMA Javidipour İ, Tekin A, Ergin G. Sığır İçyağına Karıştırılan Domuz Yağının Gaz Kromatografisi ile Saptanması. The Journal of Food. June 1999;24(3).
Chicago Javidipour, İssa, Aziz Tekin, and Gürol Ergin. “Sığır İçyağına Karıştırılan Domuz Yağının Gaz Kromatografisi Ile Saptanması”. Gıda 24, no. 3 (June 1999).
EndNote Javidipour İ, Tekin A, Ergin G (June 1, 1999) Sığır İçyağına Karıştırılan Domuz Yağının Gaz Kromatografisi ile Saptanması. Gıda 24 3
IEEE İ. . Javidipour, A. . Tekin, and G. . Ergin, “Sığır İçyağına Karıştırılan Domuz Yağının Gaz Kromatografisi ile Saptanması”, The Journal of Food, vol. 24, no. 3, 1999.
ISNAD Javidipour, İssa et al. “Sığır İçyağına Karıştırılan Domuz Yağının Gaz Kromatografisi Ile Saptanması”. Gıda 24/3 (June 1999).
JAMA Javidipour İ, Tekin A, Ergin G. Sığır İçyağına Karıştırılan Domuz Yağının Gaz Kromatografisi ile Saptanması. The Journal of Food. 1999;24.
MLA Javidipour, İssa et al. “Sığır İçyağına Karıştırılan Domuz Yağının Gaz Kromatografisi Ile Saptanması”. Gıda, vol. 24, no. 3, 1999.
Vancouver Javidipour İ, Tekin A, Ergin G. Sığır İçyağına Karıştırılan Domuz Yağının Gaz Kromatografisi ile Saptanması. The Journal of Food. 1999;24(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/