In this research, main bread wheat varieties grown in our country in various regions were studied for their physical-chemical, milling and baking properties. Fifteen wheat varieties grown in 1987 and 1988 at the same locations during two years were used in the research and in order to determine the quality characteristics of varieties, physical, chemical, rheological tests and baking tests were performed. The breadmaking properties of wheat are much dependent on its varietal properties. The variety has the greatest effect on the hectoliter weights, vitreous kernels and farinogram classification but has little effect on protein content, flour yield and ash. Considering all of the analytical results the Bolal-2973, Odeskaya-51, Hawk (Şahin) Sadova and Katea-1 wheat samples were found to be superior to other samples.
Bu çalışmada, ülkemizde yetiştirilen başlıca buğday çeşitlerinin fiziko-kimyasal, öğütme ve ekmekçilik özellikleri saptanmıştır. Araştırmada aynı çevrelerde 1987 ve 1988 yıllarında yetiştirilen 15 buğday çeşidi kullanılmış ve çeşitlerin kalitelerini belirlemek amacıyla fiziksel, kimyasal, reolojik testler ile ekmek yapma denemeleri yapılmıştır. Buğdayların ekmekçilik özeliği çeşit özelliklerine çok fazla bağlı bulunmaktadır. Buğday çeşidi hektolitre ağırlığı, camsılık ve farinogram özellikleri üzerinde önemli etkiye sahiptir. Fakat protein miktarı, un verimi üzerine etkisi azdır. Tüm teknolojik özellikler ele alındığında Bolal-2973, Odeskaya-51, Hawk (Şahin), Sadova-1 ve Katea-1 buğday çeşitlerinin diğerlerinden üstün olduğu anlaşılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 1, 1989 |
Published in Issue | Year 1989 Volume: 14 Issue: 4 |