BibTex RIS Cite

Diet Hair and Serum Magnesium Levels in Pre-School Children (Turkish with English Abstract)

Year 1989, Volume: 14 Issue: 4, - , 01.08.1989

Abstract

This research was carried out et Hacettepe University, between May 1987 and August 1987. The purpose was to determine whether a relationship exists between magnesium (Mg) concentrations of diet, hair and serum in preschool children. Dietary intakes were determined by the weighing method during three consecutive days. Magnesium concentrations in diet, hair and serum were measured in 35 children aged 2 to 6 years by AAS, using the wet-digestion method (Perkin Elmer 103). Mean (±Standard Deviation daily dietary intake of Mg was 175±34 mg. The mean hair Mg concentration was 42±20 ppm, and serum Mg concentration was 2.08±0.16%. Dietary concentrations of  Mg, Fe, Cu, Mn and Zn were significantly correlated (rMg-Fe= 0.523; rMg-Cu= 0.466, rMg-Mn= 0.727; rMg-Zn= 0.435; n= 35; p<0.05). The diet, hair and serum Mg levels obtained agreed with those reported in the literature. No statistically significant differences of Mg concentration in the diet, hair and serum between males and females were observed. Magnesium concentration of diet, hair and serum were not strongly correlated with one another.

Okul Öncesi Çocuklarda Diyet, Saç ve Serum Magnezyum Düzeyleri

Year 1989, Volume: 14 Issue: 4, - , 01.08.1989

Abstract

Okul öncesi çocuklarda, diyet saç ve serum magnezyum (Mg) düzeylerini tayin etmek ve diyetin, saç ve serum Mg konsantrasyonlarına etkilerini incelemek amacıyla, Hacettepe Üniversitesinde, bu araştırma gerçekleştirilmiştir. Mayıs-Ağustos 1987 döneminde, 2-6 yaşlarında 35 çocuğun üç-günlük besin tüketimi, tartı yöntemi ile saptandıktan sonra kompozit örnekleri hazırlanmıştır. Kompozit ve saç örnekleri wet-digestion (Yaş yakma) ile analize hazırlanmış, serum örnekleri sadece seyreltilmişlerdir. Bütün örneklerde dilüsyon çözeltisi olarak lantanyum çözeltisi (1000 ppm) kullanılmıştır. Analizler, AAS’de yapılmıştır (Perkin Elmer Model 103). Çocuklar günde ortalama (±standart sapma) 175±34 mg Mg tüketmişlerdir. Magnezyum konsantrasyonları, saçta 42±20 ppm, serumda %2.08±0.16 mg olarak bulunmuştur. Bulgularımız literatür bulgularına uygunluk göstermektedir. Çocukların, diyet saç ve serum Mg konsantrasyonlarına cinsiyetine etkisi görülmemiştir. Diyetin Mg miktarları ile Fe, Cu, Mn ve Zn miktarları arasında anlamlı pozitif ilişkiler saptanmıştır (rMg-Fe= 0.523; rMg-Cu= 0.466, rMg-Mn= 0.727; rMg-Zn= 0.435; n= 35; p<0.05). Diyet, saç ve serum Mg konsantrasyonları arasında anlamlı ilişkiler bulunamamıştır (p<0.06).

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Kadriye Kayakırılmaz This is me

Publication Date August 1, 1989
Published in Issue Year 1989 Volume: 14 Issue: 4

Cite

APA Kayakırılmaz, K. . (1989). Okul Öncesi Çocuklarda Diyet, Saç ve Serum Magnezyum Düzeyleri. Gıda, 14(4).
AMA Kayakırılmaz K. Okul Öncesi Çocuklarda Diyet, Saç ve Serum Magnezyum Düzeyleri. The Journal of Food. August 1989;14(4).
Chicago Kayakırılmaz, Kadriye. “Okul Öncesi Çocuklarda Diyet, Saç Ve Serum Magnezyum Düzeyleri”. Gıda 14, no. 4 (August 1989).
EndNote Kayakırılmaz K (August 1, 1989) Okul Öncesi Çocuklarda Diyet, Saç ve Serum Magnezyum Düzeyleri. Gıda 14 4
IEEE K. . Kayakırılmaz, “Okul Öncesi Çocuklarda Diyet, Saç ve Serum Magnezyum Düzeyleri”, The Journal of Food, vol. 14, no. 4, 1989.
ISNAD Kayakırılmaz, Kadriye. “Okul Öncesi Çocuklarda Diyet, Saç Ve Serum Magnezyum Düzeyleri”. Gıda 14/4 (August 1989).
JAMA Kayakırılmaz K. Okul Öncesi Çocuklarda Diyet, Saç ve Serum Magnezyum Düzeyleri. The Journal of Food. 1989;14.
MLA Kayakırılmaz, Kadriye. “Okul Öncesi Çocuklarda Diyet, Saç Ve Serum Magnezyum Düzeyleri”. Gıda, vol. 14, no. 4, 1989.
Vancouver Kayakırılmaz K. Okul Öncesi Çocuklarda Diyet, Saç ve Serum Magnezyum Düzeyleri. The Journal of Food. 1989;14(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/