BibTex RIS Cite

Xanthan Gum (in Turkish)

Year 1983, Volume: 8 Issue: 1, - , 01.02.1983

Abstract

Son 40-50 yıldır birçok hydrophile kolloidler besin sanayiinde geniş bir alanda, değişik amaçlar için kullanılır olmuştur. Bu kolloidler besin sanayiinden başka farmakolojide, kozmetik sanayiinde, harp ve fotoğrafçılık sanayiinde de kullanmaktadır. Doğal kaynaklı olabildikleri gibi yapay olarak da elde edilebilirler. Son yıllarda yapay hydrophylic kolloidlerin yapımı ülkemizde yeni yeni başlamasına karşın besin sanayiinde kullanımı sınırlıdır. Hydrophylic Kolloidlerce deniz ürünleri çok zengin doğal kaynaklardır. Örneğin Kelp adlı alg (bir tür yosun) II. evrensel savaşta aseton eldesinde kullanılmıştır. Yine Atlas okyanusunda yetişen “Danimaria digitoda ile Laminarla saccharina” ve Pasifik Okyanusunda yetişen “Nereocystis Luetkeana” türlerinden sodyum alginat elde edilmektedir. Bu madde Losyonlarda, el pomadlarında, dondurmalarda ve dişçilikte kullanılmaktadır. Üç yanı denizlerle çevrili ülkemiz kıyılarında bu amaca uygun alglerin yoğun olduğu bilinmekte ve primitif yöntemlerle-TV programlarında izlendiği gibi-üretmektedirler.

Xanthan Gum

Year 1983, Volume: 8 Issue: 1, - , 01.02.1983

Abstract

Son 40-50 yıldır birçok hydrophile kolloidler besin sanayiinde geniş bir alanda, değişik amaçlar için kullanılır olmuştur. Bu kolloidler besin sanayiinden başka farmakolojide, kozmetik sanayiinde, harp ve fotoğrafçılık sanayiinde de kullanmaktadır. Doğal kaynaklı olabildikleri gibi yapay olarak da elde edilebilirler. Son yıllarda yapay hydrophylic kolloidlerin yapımı ülkemizde yeni yeni başlamasına karşın besin sanayiinde kullanımı sınırlıdır. Hydrophylic Kolloidlerce deniz ürünleri çok zengin doğal kaynaklardır. Örneğin Kelp adlı alg (bir tür yosun) II. evrensel savaşta aseton eldesinde kullanılmıştır. Yine Atlas okyanusunda yetişen “Danimaria digitoda ile Laminarla saccharina” ve Pasifik Okyanusunda yetişen “Nereocystis Luetkeana” türlerinden sodyum alginat elde edilmektedir. Bu madde Losyonlarda, el pomadlarında, dondurmalarda ve dişçilikte kullanılmaktadır. Üç yanı denizlerle çevrili ülkemiz kıyılarında bu amaca uygun alglerin yoğun olduğu bilinmekte ve primitif yöntemlerle-TV programlarında izlendiği gibi-üretmektedirler.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Ünal Yurdagel This is me

Publication Date February 1, 1983
Published in Issue Year 1983 Volume: 8 Issue: 1

Cite

APA Yurdagel, Ü. . (1983). Xanthan Gum. Gıda, 8(1).
AMA Yurdagel Ü. Xanthan Gum. The Journal of Food. February 1983;8(1).
Chicago Yurdagel, Ünal. “Xanthan Gum”. Gıda 8, no. 1 (February 1983).
EndNote Yurdagel Ü (February 1, 1983) Xanthan Gum. Gıda 8 1
IEEE Ü. . Yurdagel, “Xanthan Gum”, The Journal of Food, vol. 8, no. 1, 1983.
ISNAD Yurdagel, Ünal. “Xanthan Gum”. Gıda 8/1 (February 1983).
JAMA Yurdagel Ü. Xanthan Gum. The Journal of Food. 1983;8.
MLA Yurdagel, Ünal. “Xanthan Gum”. Gıda, vol. 8, no. 1, 1983.
Vancouver Yurdagel Ü. Xanthan Gum. The Journal of Food. 1983;8(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/