Cyclodextrins are cyclic maltooligosaccharides composed of glucose units linked by α(1-4) glucosidic bonds. There are mainly three types of cyclodextrins named according to the number of glucose units that are α-CD, β-CD, and γ-CD having 6, 7 and 8 glucose units, respectively. They are geometrically conical cylinders with a hydrophobic internal cavity and hydrophilic outer surface. Due to this structure, they are able to form inclusion complexes with a variety of hydrophobic molecules by changing their physical and chemical properties. Thus, they are extensively used in food, pharmaceutical, cosmetics, chemical, agricultural and textile industries.
Siklodekstrinler (SD) α(1-4) glikozidik bağlı glikoz ünitelerinden oluşan siklik maltooligosakkaritlerdir. Glikoz ünitesinin sayısına göre isimlendirilen siklodekstrinlerin en çok kullanılan ve bilinenleri, sırası ile, 6, 7 ve 8 glikoz ünitesinden oluşan α-SD, β-SD ve γ-SD’ lerdir. Geometrik olarak 3 boyutlu konik silindir biçiminde olan siklodekstrinlerin kavite denen iç kısımları hidrofobik, dış yüzeyleri ise hidrofilik özellik gösterir. Bu yapısal özellikleri nedeni ile çok çeşitli katı, sıvı ve gazlarla konakçı-konuk tipinde inklüzyon kompleksi oluşturarak konuk molekülün fiziksel ve kimyasal özelliklerini değiştirmektedirler. Siklodekstrinler gıda, eczacılık, kozmetik, kimya, tarım ve tekstil gibi pek çok endüstriyel alanda kullanılabilmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2010 |
Published in Issue | Year 2010 Volume: 35 Issue: 4 |