BibTex RIS Cite

Fusariotoxicosis (F-2-FES) and Zearalenone (Turkish with English Abstract)

Year 1999, Volume: 24 Issue: 5, - , 01.10.1999

Abstract

Zearalenone (ZEN) is produced bye Fusariums ZEN is indicated to be a Fermentation Ostogenic Materyal (FES) or F-2 toxin. This toxin is appeared to be a similar chemical structure of ostrogenic hormones. Ostrogenism can be seen when the animals are fed with moldy foods.

Fusariotoksikozis (F-2-FES) ve Zearalenon

Year 1999, Volume: 24 Issue: 5, - , 01.10.1999

Abstract

Zearalenon (ZEN) bir küf mantarı olan Fusariumların metabolitidir. Zearalenon; FES (Fermentasyon Östrojenik Madde) veya F-2 toksini adları ile de bilinmektedir. Bu küf metaboliti olmaktan çok hormon benzeri kimyasal yapı göstermektedir. Küflü besinlerle beslenen hayvanlarda; F-2 toksini olarak bilinen ZEN “Östrojenizm” denen hastalığa neden olmaktadır. 

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Aylin Topçu This is me

Muhittin Tayfur This is me

Publication Date October 1, 1999
Published in Issue Year 1999 Volume: 24 Issue: 5

Cite

APA Topçu, A. ., & Tayfur, M. . (1999). Fusariotoksikozis (F-2-FES) ve Zearalenon. Gıda, 24(5).
AMA Topçu A, Tayfur M. Fusariotoksikozis (F-2-FES) ve Zearalenon. The Journal of Food. October 1999;24(5).
Chicago Topçu, Aylin, and Muhittin Tayfur. “Fusariotoksikozis (F-2-FES) Ve Zearalenon”. Gıda 24, no. 5 (October 1999).
EndNote Topçu A, Tayfur M (October 1, 1999) Fusariotoksikozis (F-2-FES) ve Zearalenon. Gıda 24 5
IEEE A. . Topçu and M. . Tayfur, “Fusariotoksikozis (F-2-FES) ve Zearalenon”, The Journal of Food, vol. 24, no. 5, 1999.
ISNAD Topçu, Aylin - Tayfur, Muhittin. “Fusariotoksikozis (F-2-FES) Ve Zearalenon”. Gıda 24/5 (October 1999).
JAMA Topçu A, Tayfur M. Fusariotoksikozis (F-2-FES) ve Zearalenon. The Journal of Food. 1999;24.
MLA Topçu, Aylin and Muhittin Tayfur. “Fusariotoksikozis (F-2-FES) Ve Zearalenon”. Gıda, vol. 24, no. 5, 1999.
Vancouver Topçu A, Tayfur M. Fusariotoksikozis (F-2-FES) ve Zearalenon. The Journal of Food. 1999;24(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/