In this study, a total of 85 peanut samples have been surveyed for their aflatoxins (B1, B2, G1 and G2), ochratoxin A; sterigmatocystine, penicillic acid, citrinin and cyclopiazonic acid contents between the years of 1982-1987. As the result, only 1 peanut sample (21.0 ppb B1, 4.2 ppb B2 and 2.8 ppb G1) and 1 peanut paste (2.0 ppb B1) found to be aflatoxin positive and penicillic acid determined at minimum detection limit in 3 samples. According to these results, the peanuts grown in Turkey seem lucky due to mycotoxin contamination.
Bu çalışmada, 1982-1987 yılları ürünü olan toplam 85 adet yerfıstığında, aflatoksinleri (B1, B2, G1 ve G2), okratoksin A, sitrinin, penisillik asit, sterigmatosistin ve siklopiazonik asit mevcudiyeti araştırılmış olup; sonuçta 1 adet yerfıstığında (21.0 ppb B1, 4.2 ppb B2 ve 2.8 ppb G1) ve 1 adet fıstık ezmesinde (2.0 ppb B1) aflatoksin; 3 örnekte de minimum saptama oranında penisillik asit bulunmuştur. Mikotoksinlerin rastlama sıklığı ve konsantrasyonun düşük oluşu ile ürünümüz şanslı görünmektedir.
G. . Özay and İ. . Alperden, “Türkiye’de Yetiştirilen Yerfıstıklarında (Arachis hypogaea L.) Mikotoksinler”, The Journal of Food, vol. 14, no. 5, 1989.
ISNAD
Özay, G. - Alperden, İ. “Türkiye’de Yetiştirilen Yerfıstıklarında (Arachis Hypogaea L.) Mikotoksinler”. Gıda 14/5 (October 1989).
JAMA
Özay G, Alperden İ. Türkiye’de Yetiştirilen Yerfıstıklarında (Arachis hypogaea L.) Mikotoksinler. The Journal of Food. 1989;14.
MLA
Özay, G. and İ. Alperden. “Türkiye’de Yetiştirilen Yerfıstıklarında (Arachis Hypogaea L.) Mikotoksinler”. Gıda, vol. 14, no. 5, 1989.
Vancouver
Özay G, Alperden İ. Türkiye’de Yetiştirilen Yerfıstıklarında (Arachis hypogaea L.) Mikotoksinler. The Journal of Food. 1989;14(5).