BibTex RIS Cite

Occurrence of Mycotoxins in Peanuts (Arachis hypogaea L.) Grown in Turkey (Turkish with English Abstract)

Year 1989, Volume: 14 Issue: 5, - , 01.10.1989

Abstract

In this study, a total of 85 peanut samples have been surveyed for their aflatoxins (B1, B2, G1 and G2), ochratoxin A; sterigmatocystine, penicillic acid, citrinin and cyclopiazonic acid contents between the years of 1982-1987. As the result, only 1 peanut sample (21.0 ppb B1, 4.2 ppb B2 and 2.8 ppb G1) and 1 peanut paste (2.0 ppb B1) found to be aflatoxin positive and penicillic acid determined at minimum detection limit in 3 samples. According to these results, the peanuts grown in Turkey seem lucky due to mycotoxin contamination.

Türkiye’de Yetiştirilen Yerfıstıklarında (Arachis hypogaea L.) Mikotoksinler

Year 1989, Volume: 14 Issue: 5, - , 01.10.1989

Abstract

Bu çalışmada, 1982-1987 yılları ürünü olan toplam 85 adet yerfıstığında, aflatoksinleri (B1, B2, G1 ve G2), okratoksin A, sitrinin, penisillik asit, sterigmatosistin ve siklopiazonik asit mevcudiyeti araştırılmış olup; sonuçta 1 adet yerfıstığında (21.0 ppb B1, 4.2 ppb B2 ve 2.8 ppb G1) ve 1 adet fıstık ezmesinde (2.0 ppb B1) aflatoksin; 3 örnekte de minimum saptama oranında penisillik asit bulunmuştur. Mikotoksinlerin rastlama sıklığı ve konsantrasyonun düşük oluşu ile ürünümüz şanslı görünmektedir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

G. Özay This is me

İ. Alperden This is me

Publication Date October 1, 1989
Published in Issue Year 1989 Volume: 14 Issue: 5

Cite

APA Özay, G. ., & Alperden, İ. . (1989). Türkiye’de Yetiştirilen Yerfıstıklarında (Arachis hypogaea L.) Mikotoksinler. Gıda, 14(5).
AMA Özay G, Alperden İ. Türkiye’de Yetiştirilen Yerfıstıklarında (Arachis hypogaea L.) Mikotoksinler. The Journal of Food. October 1989;14(5).
Chicago Özay, G., and İ. Alperden. “Türkiye’de Yetiştirilen Yerfıstıklarında (Arachis Hypogaea L.) Mikotoksinler”. Gıda 14, no. 5 (October 1989).
EndNote Özay G, Alperden İ (October 1, 1989) Türkiye’de Yetiştirilen Yerfıstıklarında (Arachis hypogaea L.) Mikotoksinler. Gıda 14 5
IEEE G. . Özay and İ. . Alperden, “Türkiye’de Yetiştirilen Yerfıstıklarında (Arachis hypogaea L.) Mikotoksinler”, The Journal of Food, vol. 14, no. 5, 1989.
ISNAD Özay, G. - Alperden, İ. “Türkiye’de Yetiştirilen Yerfıstıklarında (Arachis Hypogaea L.) Mikotoksinler”. Gıda 14/5 (October 1989).
JAMA Özay G, Alperden İ. Türkiye’de Yetiştirilen Yerfıstıklarında (Arachis hypogaea L.) Mikotoksinler. The Journal of Food. 1989;14.
MLA Özay, G. and İ. Alperden. “Türkiye’de Yetiştirilen Yerfıstıklarında (Arachis Hypogaea L.) Mikotoksinler”. Gıda, vol. 14, no. 5, 1989.
Vancouver Özay G, Alperden İ. Türkiye’de Yetiştirilen Yerfıstıklarında (Arachis hypogaea L.) Mikotoksinler. The Journal of Food. 1989;14(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/