In this study, a total of 85 peanut samples have been surveyed for their aflatoxins (B1, B2, G1 and G2), ochratoxin A; sterigmatocystine, penicillic acid, citrinin and cyclopiazonic acid contents between the years of 1982-1987. As the result, only 1 peanut sample (21.0 ppb B1, 4.2 ppb B2 and 2.8 ppb G1) and 1 peanut paste (2.0 ppb B1) found to be aflatoxin positive and penicillic acid determined at minimum detection limit in 3 samples. According to these results, the peanuts grown in Turkey seem lucky due to mycotoxin contamination.
Bu çalışmada, 1982-1987 yılları ürünü olan toplam 85 adet yerfıstığında, aflatoksinleri (B1, B2, G1 ve G2), okratoksin A, sitrinin, penisillik asit, sterigmatosistin ve siklopiazonik asit mevcudiyeti araştırılmış olup; sonuçta 1 adet yerfıstığında (21.0 ppb B1, 4.2 ppb B2 ve 2.8 ppb G1) ve 1 adet fıstık ezmesinde (2.0 ppb B1) aflatoksin; 3 örnekte de minimum saptama oranında penisillik asit bulunmuştur. Mikotoksinlerin rastlama sıklığı ve konsantrasyonun düşük oluşu ile ürünümüz şanslı görünmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 1, 1989 |
Published in Issue | Year 1989 Volume: 14 Issue: 5 |