BibTex RIS Cite

Main Storage Fungi and Their Effects on Biochemical, Functional and Quality Properties of Stored Cereals (in Turkish)

Year 1989, Volume: 14 Issue: 5, - , 01.10.1989

Abstract

Birçok yabancı ülkede olduğu gibi ülkemizde de gerek bilgisizlik ve gerekse dikkatsizlik nedeni ile üretilen hububatın önemli bir kısmı tüketimden önce kaybedilmektedir. FAO verilerine göre üretilen tahılın hasat depolama ve işleme sırasında yaklaşık %5’i ziyan olmaktadır. Kaybın boyutu ülkeden ülkeye ve seneden seneye değişse de özellikle Hindistan, bazı Afrika ülkeleri ve Güney Amerika ülkeleri gibi ülkelerde tüketimden önceki tahıl kaybının %30’ları bulduğu tahmin edilmektedir. Bugün dünya ortalaması olarak %5 sınırı bile kabul edilse, kaybın yılda 25 milyon tondan fazla pirinç ve buğdaya tekabül ettiği hesaplanmaktadır. Bu miktar açlık sorununun gündemde olduğu dünyamızda pek de küçümsenecek bir rakam değildir. Tüketim öncesi hububat kaybı, hasat, depolama, işleme ve tüketim aşamalarında söz konusu ise de bunların içinde en önemlisi özellikle modern depolama imkanlarına sahip olmayan ülkeler için depolama aşamasındaki kayıplardır.  

Önemli Depo Fungusları ve Depolanmış Hububatın Biyokimyasal, Fonksiyonel ve Kalite Özellikleri Üzerindeki Önemleri

Year 1989, Volume: 14 Issue: 5, - , 01.10.1989

Abstract

Birçok yabancı ülkede olduğu gibi ülkemizde de gerek bilgisizlik ve gerekse dikkatsizlik nedeni ile üretilen hububatın önemli bir kısmı tüketimden önce kaybedilmektedir. FAO verilerine göre üretilen tahılın hasat depolama ve işleme sırasında yaklaşık %5’i ziyan olmaktadır. Kaybın boyutu ülkeden ülkeye ve seneden seneye değişse de özellikle Hindistan, bazı Afrika ülkeleri ve Güney Amerika ülkeleri gibi ülkelerde tüketimden önceki tahıl kaybının %30’ları bulduğu tahmin edilmektedir. Bugün dünya ortalaması olarak %5 sınırı bile kabul edilse, kaybın yılda 25 milyon tondan fazla pirinç ve buğdaya tekabül ettiği hesaplanmaktadır. Bu miktar açlık sorununun gündemde olduğu dünyamızda pek de küçümsenecek bir rakam değildir. Tüketim öncesi hububat kaybı, hasat, depolama, işleme ve tüketim aşamalarında söz konusu ise de bunların içinde en önemlisi özellikle modern depolama imkanlarına sahip olmayan ülkeler için depolama aşamasındaki kayıplardır.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Hazım Özkaya This is me

Berrin Kahveci This is me

Publication Date October 1, 1989
Published in Issue Year 1989 Volume: 14 Issue: 5

Cite

APA Özkaya, H. ., & Kahveci, B. . (1989). Önemli Depo Fungusları ve Depolanmış Hububatın Biyokimyasal, Fonksiyonel ve Kalite Özellikleri Üzerindeki Önemleri. Gıda, 14(5).
AMA Özkaya H, Kahveci B. Önemli Depo Fungusları ve Depolanmış Hububatın Biyokimyasal, Fonksiyonel ve Kalite Özellikleri Üzerindeki Önemleri. The Journal of Food. October 1989;14(5).
Chicago Özkaya, Hazım, and Berrin Kahveci. “Önemli Depo Fungusları Ve Depolanmış Hububatın Biyokimyasal, Fonksiyonel Ve Kalite Özellikleri Üzerindeki Önemleri”. Gıda 14, no. 5 (October 1989).
EndNote Özkaya H, Kahveci B (October 1, 1989) Önemli Depo Fungusları ve Depolanmış Hububatın Biyokimyasal, Fonksiyonel ve Kalite Özellikleri Üzerindeki Önemleri. Gıda 14 5
IEEE H. . Özkaya and B. . Kahveci, “Önemli Depo Fungusları ve Depolanmış Hububatın Biyokimyasal, Fonksiyonel ve Kalite Özellikleri Üzerindeki Önemleri”, The Journal of Food, vol. 14, no. 5, 1989.
ISNAD Özkaya, Hazım - Kahveci, Berrin. “Önemli Depo Fungusları Ve Depolanmış Hububatın Biyokimyasal, Fonksiyonel Ve Kalite Özellikleri Üzerindeki Önemleri”. Gıda 14/5 (October 1989).
JAMA Özkaya H, Kahveci B. Önemli Depo Fungusları ve Depolanmış Hububatın Biyokimyasal, Fonksiyonel ve Kalite Özellikleri Üzerindeki Önemleri. The Journal of Food. 1989;14.
MLA Özkaya, Hazım and Berrin Kahveci. “Önemli Depo Fungusları Ve Depolanmış Hububatın Biyokimyasal, Fonksiyonel Ve Kalite Özellikleri Üzerindeki Önemleri”. Gıda, vol. 14, no. 5, 1989.
Vancouver Özkaya H, Kahveci B. Önemli Depo Fungusları ve Depolanmış Hububatın Biyokimyasal, Fonksiyonel ve Kalite Özellikleri Üzerindeki Önemleri. The Journal of Food. 1989;14(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/