BibTex RIS Cite

The Quality of Foreign Bread Wheat Varieties Grown in our Country (Turkish with English Abstract)

Year 1989, Volume: 14 Issue: 6, - , 01.12.1989

Abstract

In this research wheat varieties originated from foreign bread wheat varieties, grown in Turkey were studied for their physical-chemical, milling and baking properties. Twenty six wheat varieties grown in 1988 were used in the research and in order to determine the quality characteristics of varieties, physical chemical, rheological tests and baking test were performed. The quality of wheat depend on the interaction between the variety and the environment in which it is grown. However the breadmaking properties of wheat are much dependent on its varietal properties. When the samples were evaluated according to milling or baking properties, the main criteria for wheat quality, Vratsa, Slavonija and Odeskaya-51 wheat varieties were found to be superior to other samples. But, it was determined that the baking quality of foreign wheat varieties were very weak.   

Ülkemizde Yetiştirilen Yabancı Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Kalitesi

Year 1989, Volume: 14 Issue: 6, - , 01.12.1989

Abstract

Bu çalışmada, ülkemizde yetiştirilen yabancı ekmeklik buğday çeşitlerinin fiziko-kimyasal, öğütme ve ekmekçilik özellikleri saptanmıştır. Araştırmada 1988 yılında üretilen 26 buğday çeşidi kullanılmış ve çeşitlerin kalitelerini belirlemek amacıyla fiziksel, kimyasal, reolojik testler ile ekmek yapma denemeleri yapılmıştır. Buğdayın kalitesi, çeşit ve yetiştirildiği çevre koşulları arasındaki ilişkiye tabi olmaktadır. Ancak buğdayların ekmekçilik özelliği çeşit özelliğine daha fazla bağlı bulunmaktadır. Örnekler, buğday kalitesinin ana kriteri olan öğütme ve ekmeklik özelliklerine göre değerlendirildiği zaman sırasıyla Vratsa, Slavonija ve Odeskaya-51 buğday çeşitlerinin diğerlerinden üstün olduğu anlaşılmıştır. Fakat diğer yabancı buğday çeşitlerinin ekmeklik kalitesinin son derece zayıf olduğu saptanmıştır.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Recai Ercan This is me

Refet Seçkin This is me

Publication Date December 1, 1989
Published in Issue Year 1989 Volume: 14 Issue: 6

Cite

APA Ercan, R. ., & Seçkin, R. . (1989). Ülkemizde Yetiştirilen Yabancı Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Kalitesi. Gıda, 14(6).
AMA Ercan R, Seçkin R. Ülkemizde Yetiştirilen Yabancı Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Kalitesi. The Journal of Food. December 1989;14(6).
Chicago Ercan, Recai, and Refet Seçkin. “Ülkemizde Yetiştirilen Yabancı Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Kalitesi”. Gıda 14, no. 6 (December 1989).
EndNote Ercan R, Seçkin R (December 1, 1989) Ülkemizde Yetiştirilen Yabancı Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Kalitesi. Gıda 14 6
IEEE R. . Ercan and R. . Seçkin, “Ülkemizde Yetiştirilen Yabancı Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Kalitesi”, The Journal of Food, vol. 14, no. 6, 1989.
ISNAD Ercan, Recai - Seçkin, Refet. “Ülkemizde Yetiştirilen Yabancı Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Kalitesi”. Gıda 14/6 (December 1989).
JAMA Ercan R, Seçkin R. Ülkemizde Yetiştirilen Yabancı Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Kalitesi. The Journal of Food. 1989;14.
MLA Ercan, Recai and Refet Seçkin. “Ülkemizde Yetiştirilen Yabancı Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Kalitesi”. Gıda, vol. 14, no. 6, 1989.
Vancouver Ercan R, Seçkin R. Ülkemizde Yetiştirilen Yabancı Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Kalitesi. The Journal of Food. 1989;14(6).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/