BibTex RIS Cite

Effect of Sodium Tripolyphosphate and Sodium Nitrite on Some Quality Characteristics of Soudjocks (Turkish with English Abstract)

Year 1989, Volume: 14 Issue: 6, - , 01.12.1989

Abstract

Soudjuks which contain 3 g/kg STPP and 150 mg/kg SN were produced and at the end of the fermentation period they were stored at +4 oC for 30 days in vacuum packets. Effects of  STPP and SN on some quality characteristics of soudjouks were determinated during the fermentation and storage periods. Effect of SN on oxidation (TBA-value), colour and total mesophilic aerobic bacterial (TMAB) count was found significantly (P<0.01). On the other hand effect of STPP on TBA-value, penetrometer degree and TMAB count was also found significantly (P<0.01). But effect of SN on TBA value during the storage periods and TMAB count on the 30th day was more effective than STBB (P<0.01).

Sucukların Bazı Kalite Kriterlerine Sodyum Nitrit ve Sodyum Tripolifosfatın Etkisi Üzerine Araştırma

Year 1989, Volume: 14 Issue: 6, - , 01.12.1989

Abstract

3 g/kg sodyum tripolifosfat (STPP) ve 150 mg/kg sodyum nitrit (SN) içeren sucuklar üretilmiş ve vakum paketlenerek +4 oC de 30 gün süreyle muhafaza edilmiştir. Olgunlaşma ve muhafaza periyodunda sucukların bazı kalite kriterlerine STPP’in ve SN’in etkisi araştırılmıştır. Tüketim olgunluğuna gelen sucuklarda ve muhafaza süresinde, yağın oksidasyon derecesine (TBA-sayısı), kırmızılık derecesine ve toplam mezofil aerob bakteri (TMAB) yükü üzerine SN’in olumlu yönde etkili olduğu (P<0.01). STPP’in ise TBA-sayısı, penetrometre değeri ve TMAB yükü üzerine olumlu yönde etkili olduğu saptanmıştır (P<0.01). Ancak TBA-sayısı ve 30 günlük muhafaza periyodu sonunda TMAB yükü üzerine SN’in etkisi, STPP’in etkisinden (P<0.01) daha fazladır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

A. Hamdi Ertaş This is me

Nuray Kolsarıcı This is me

Kadir Halkman This is me

Ayla Soyer This is me

Publication Date December 1, 1989
Published in Issue Year 1989 Volume: 14 Issue: 6

Cite

APA Ertaş, A. H. ., Kolsarıcı, N. ., Halkman, K. ., Soyer, A. . (1989). Sucukların Bazı Kalite Kriterlerine Sodyum Nitrit ve Sodyum Tripolifosfatın Etkisi Üzerine Araştırma. Gıda, 14(6).
AMA Ertaş AH, Kolsarıcı N, Halkman K, Soyer A. Sucukların Bazı Kalite Kriterlerine Sodyum Nitrit ve Sodyum Tripolifosfatın Etkisi Üzerine Araştırma. The Journal of Food. December 1989;14(6).
Chicago Ertaş, A. Hamdi, Nuray Kolsarıcı, Kadir Halkman, and Ayla Soyer. “Sucukların Bazı Kalite Kriterlerine Sodyum Nitrit Ve Sodyum Tripolifosfatın Etkisi Üzerine Araştırma”. Gıda 14, no. 6 (December 1989).
EndNote Ertaş AH, Kolsarıcı N, Halkman K, Soyer A (December 1, 1989) Sucukların Bazı Kalite Kriterlerine Sodyum Nitrit ve Sodyum Tripolifosfatın Etkisi Üzerine Araştırma. Gıda 14 6
IEEE A. H. . Ertaş, N. . Kolsarıcı, K. . Halkman, and A. . Soyer, “Sucukların Bazı Kalite Kriterlerine Sodyum Nitrit ve Sodyum Tripolifosfatın Etkisi Üzerine Araştırma”, The Journal of Food, vol. 14, no. 6, 1989.
ISNAD Ertaş, A. Hamdi et al. “Sucukların Bazı Kalite Kriterlerine Sodyum Nitrit Ve Sodyum Tripolifosfatın Etkisi Üzerine Araştırma”. Gıda 14/6 (December 1989).
JAMA Ertaş AH, Kolsarıcı N, Halkman K, Soyer A. Sucukların Bazı Kalite Kriterlerine Sodyum Nitrit ve Sodyum Tripolifosfatın Etkisi Üzerine Araştırma. The Journal of Food. 1989;14.
MLA Ertaş, A. Hamdi et al. “Sucukların Bazı Kalite Kriterlerine Sodyum Nitrit Ve Sodyum Tripolifosfatın Etkisi Üzerine Araştırma”. Gıda, vol. 14, no. 6, 1989.
Vancouver Ertaş AH, Kolsarıcı N, Halkman K, Soyer A. Sucukların Bazı Kalite Kriterlerine Sodyum Nitrit ve Sodyum Tripolifosfatın Etkisi Üzerine Araştırma. The Journal of Food. 1989;14(6).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/